2013. június 5., szerda

A Bechdel teszt

Ma egész délután azt játszottuk itthon, hogy a Bechdel teszt szabályainak megfelelő filmeket kellett mondanunk egymásnak (indoklással).

Tehát olyan filmeket amik megfelelnek az alábbi három kritériumnak:
- legalább két nő szerepel benne,
- a női szereplők beszélgetnek egymással,
- NEM férfiakról.



Nem lett valami hosszú a listánk és főleg többszereplős női filmek mint a Mamma Mia, vagy független filmek, mint a Görögbe fogadva szerepeltek rajta. A 2012-es Oscar-díj kilenc legjobb film jelöltjéből, kettő ment át a Bechdel teszten, kettőnél kérdéses és öt film kiesett. Egynek volt nő a főszereplője.


A kommentekben vagy a facebookon a poszt linkje alatt is sorolhatjátok a filmeket, de nem elég a cím, hanem írjátok le kik beszélgetnek és miről.


Ezek után mondja nekem megint azt valaki, hogy nincs szükség már a feministákra.

7 megjegyzés:

  1. Te koszos hogy bírod ezt a rendkívül nagy érdeklődést? Látod hova lettek a bólogatójánosaid !!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod vannak emberek, akik dolgoznak, igazából, nem azzal foglalkoznak, hogy egy gyáva, névtelen féreg sértegeti őket agyba-főbe. Bocsi, de nem érek rád.

      A többiek meg többnyire facebookon kommentelnek, arccal, névvel, képzeld el.

      Törlés
  2. Nem etetik a trollt. ;-)

    VálaszTörlés
  3. Azért az valahol megnyugtató, hogy nem csak Emővel vagy ilyen kretén. Te mindenkivel az vagy. Ez a következetesség pedig jó... ...valamire biztos.
    (azt pedig csak halkan jegyzem meg, hogy az első bejegyzésed előtt téged se nagyon szólítottak meg. És most jöhet az ovi részedről, engem se)
    Na szóval, a bloghoz. Tegnapi élmény: Csingiling. Vagy az nem jó? :-)
    Melinda

    VálaszTörlés
  4. Valami nem stimmel nalad sajnos, ez mar rogeszme. Miert nem foglalkozol inkabb valami massal, ami nem idegesit fel? Mindenkinek jobb lenne. Nagy kar, hogy olykor meg valami humort is fel lehet fedezni az irasodban, ha elvonatkoztatunk, de amit csinalsz, az rogton felul is ir mindent. Tenyleg kar.

    VálaszTörlés
  5. Anita Sarkeesian csinált egy YT filmet arról, hogy az összes "év filmje" Oscart elnyerő mű közül mennyi megy át a teszten. Tanulságos egy darab, de mondjuk Anitát amúgy is érdemes nézni. FeministFrequency néven lehet rákeresni, ha érdekel.

    VálaszTörlés
  6. Mona Lisa Smile, magyarul Mona Lisa mosolya. Egy 50-es évekbeli lányosztály a főszereplő, Julia Roberts mint művészettörténet-tanár. Művészetről as az életről beszélgetnek, hogy mi a nők szerepe, iskoláról, hivatásról, családról. Ennek részeként időnként a férfiak is szóba kerülnek, de igazán nem az a fő szál.

    VálaszTörlés