2012. július 9., hétfő

Iskolai hírek - olimpiai láz és bírósági tárgyalás

A gyerekek iskolájában - csakúgy mint más angol iskolákban -, az egész év szinte az olimpia és a "diamond jubilee" jegyében telt. Mivel már csak két hét van hátra az iskolából, ezért most rendezik meg az olimpiai sportnapot és más különleges foglalkozásokat. Ma például egy igazi olimpiai fáklyát foghattak a gyerekek a kezükbe és fényképezkedtek is vele.

Amikkel mostanában Édua osztálya foglalatoskodik az engem nagyon lenyűgöz (harmadik osztály, tehát négy éve iskolások a receptionnal és nyolc évesek). Matematikából az elmúlt pár hétben például az volt a feladatuk, hogy egy kis vállalkozást kellett létrehozniuk. De nem csak úgy kutyafuttában, minden hétre/napra ki volt adva egy-egy feladat. Elsőként csoportokat kellett alapítaniuk, majd meghatározni a vállalat tevékenységét. Aztán megtervezni az arculatot és a termékeket.
A lányzó nagyon izgalmas kis céget talált ki, ami a csoportjában lévőknek mind tetszett. Egészséges életmód kisállatoknak, kutya/macskasportokhoz felszerelések és így tovább. Nem is mesélem el, mert még a végén ebből fogunk meggazdagodni. :)
Szóval miután megvolt az arculat, a termékek prototípusait kellett "legyártani" (papírból) majd üzleti tervet írni. Mennyi lesz az alapanyagra a kiadás, mennyi a várható bevétel és így tovább.
El vagyok képedve és a gyerekek imádják az órát, alig várják, hogy legyen matek és építsék a kis birodalmukat.


A másik iskolai feladat, ami nekem nagyon tetszett, hogy összevonták a harmadikos és negyedikes osztályokat majd a "Három kismalac" mese alapján bírósági tárgyalást kellett tartani. Két héten keresztül érveket és ellenérveket sorakoztattak fel, a tárgyaláson ahol a malacok voltak a vádlottak, merthogy szegény farkas, akit megöltek ugye, ártatlan volt, hiszen az asztmája miatt lihegett annyira, ráadásul egy váratlan vihar miatt repült el a ház teteje. Fel kellett vonultatniuk bizonyítékokat is, mint például az orvosi jelentést a farkas asztmájáról, vagy arról, hogy a malac az erdőből lopta a háza építőanyagát, ráadásul engedély nélkül építkezett a területen.

Nagyon tetszik, hogy kreatív gondolkodásra késztetik őket és csapatmunkára. Megtanítják őket érvelni, játékosan számolni, és arra, hogy megértsék, hogy működik egy vállalkozás.



2012. július 8., vasárnap

Játék a múzeumban

Modern technika és antikvitás, ez a két dolog találkozott tegnap a British Múzeum családi programján.
Ez a  program arról szólt, hogy a gyerekek kaptak egy-egy okostelefont és egy lapot, amin kérdések voltak. Körbe kellett menniük az egyiptomi részlegen és megtalálniuk a qr-kódokat amiket felragasztottak a vitrinekre. Majd, amikor megvoltak mind, akkor visszamenni a központba és ott számtógépen legyárthatták maguknak a saját túlvilági útlevelüket.


Nagyon élvezte mindkét gyerek, a szervezés ugyan kicsit döcögős volt, az ott dolgozó lánykák szerintem csak önkéntesek lehetettek, mert sok fogalmuk nem volt az egyiptológiáról meg a számítógépekről sem, mindenesetre a gyerekek imádták. Mi is nagyon élveztük a rohangálást, aztán meg a múzeumot sokadszorra. :)

A múzeum után még volt időnk a London Pride-ra is benézni. Nagyon jó hangulat volt. :)