2011. november 11., péntek

Pár napja megérkeztek...

...Csongi speciális cipői. Nagyon szépek, és úgy látom szebben, biztosabban jár benne a gyerek, ami jóóó. :)
Ráadásul megbeszélte Mashu tegnap a tanítónénivel, hogy a ceruzáira is kap majd valami huzatot, amitől a ceruza vastagabb lesz és könnyebben tud írni vele.


Ami neki van, azt úgy hívják: izületi hipermobilitás. 
Most már ezzel is előrébb vagyunk. 

11 megjegyzés:

  1. Ilyen ceruzahuzatot speciel az én lányom is használ, az elsős tanítónéni mindenkinek melegen ajánlotta. Ha odakinn keresni kell, csak szólj és küldök egy marékkal.

    VálaszTörlés
  2. Ilyet a fiam is tud a kezével. Mi ezzel a gond? Már azon kivül hogy kattog az összes izülete...

    VálaszTörlés
  3. az én kezem is ilyen. soha nem tudtam rendesen fogni a ceruzát, ahogyan (majdnem) mindenki más, hát nem lett tőle könnyebb az életem. sima vastag (jumbo) ceruzát nem engedi a tanítónéni, csak a huzatot?

    VálaszTörlés
  4. Jade, köszi szépen! :) Még nem tudom mennyire nehéz beszerezni, csak csütörtökön mondták.

    Christine, ez a hipermobilitás van akinek nem érint sok területet, van akinek igen. Csonginak a lábát is erősen. Van aki kinövi, van akinek megmarad. A hipermobilis embereknek vigyázni kell az izületeikre, mert gyakoriak a rándulások, ficamok. Lehetnek későbbiekben erős fájdalmaik. Hamar elfáradnak.

    Az itteni ortopédus elmondta, hogy valószínűleg nem lesz sosem focista a gyerek, vagy atléta. Amikor elfárad, hagyni kell pihenni kicsit.

    A fájdalmakkal van a gond, mert ugye azzal hadilábon állunk, nem nagyon tudja megmondani mi és mikor és hogyan fáj (arra külön rajzos táblázatot alkalmazunk).

    Na meg a másik dolog: vannak olyan betegségek, tünetegyüttesek, aminek része az izületi hipermobilitás. Ugye mi meg még várunk a genetikai kivizsgálásra amiből kiderülhet.

    De igazából reménykedünk, hogy ez egy szimpla örökölt tulajdonság és nem kapcsolódik az autizmushoz, vagy nem valami genetikai betegség/elváltozás egyik megjelenési formája.:)

    Chang Yai: igen, neki is ez az egyik gond. Jumbo ceruzáról nem volt szó, de majd meglátjuk, hogy mi lesz, veszek neki párat szerintem. :) Köszi a tippet!

    VálaszTörlés
  5. Chritine ez egy érdekes olvasmány:
    http://www.gyogytornapraxis.hu/hipermobilitas.html

    VálaszTörlés
  6. Itthon kapható a Faber-Castell cégnek egy vastag, háromszögletű Jumbo grafit ceruzája, amelynek ráadásul csúszásgátló is van az oldalán kis fekete pöttyök formájában. Kb 350-400 Ft/db, de egy iskolai félévre elég, ha a gyerek átlagos nyomatékkal ír. Most néztem egy webáruházat , 420-ért kínálták. Akárhányszor leejti a csemete, nem törik össze benne a bél. Jól látszik a nyoma, jól is lehet hegyezni. Én gyógypedagógus vagyok, látássérült gyerekeket tanítok. Rengeteg eszközt kipróbáltunk, és kimagaslóan ez a legjobb, jobban bevált, mint a ceruzafogó. Ha mégis azt használtok, a sima háromszög alapúnál jobb az, amelyikbe bemélyedéseket alakítottak ki az ujjak számára.
    Katalin - egy eddig csendes olvasó

    VálaszTörlés
  7. Szia Katalin!
    Nagyon örülök neked, köszönöm amit írtál. Tehát faber castell, láttam ilyet otthon boltokban, a fekete pöttyöket nem értettem, de már ezzel is okosabb vagyok. :)

    Jó, hogy itt vagy! :)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm, szívesen járok hozzád. Csodás gyermekeid vannak.
    A fekete pöttyöket nem tudom elmagyarázni értelmesen, de ha megnézed a googleban, rájössz, hogy mire gondolok. Mindenesetre a ceruza oldalán sorokban majdnem a végéig kis gumiszerű anyagból készült, enyhén kiemelkedő pontocskák vannak, ezért nem csúszik az eszköz, ha a gyereknek kicsit nyirkos, izzadt a keze.
    Katalin

    VálaszTörlés
  9. Katalin áááá, köszi! :)) Már tudom mire gondolsz, ilyen kis gumipöttyök. :) Láttam már olyat, csak nem tudtam, hogy azoknak speciális funkciója van (mondjuk nem is foglalkoztam vele akkor).

    VálaszTörlés
  10. Szia Hicduzsi!

    A témával kapcsolatban lehetne egy pár kérdésem?
    De ha lehet akkor inkább privátba szeretném megkérdezni! S nem találtam sehol, hol tudnék neked levelet írni, ezért így kérhetnék egy privát e-mailt?
    Nagyon köszönöm
    Peter

    VálaszTörlés