2011. december 18., vasárnap

Betlehemes

A magyarországi út miatt sajnos lemaradtam Csongiék Betlehemeséről, de szerencsére van pár felvétel, amin megnézhettem őket.
Egyet megosztok veletek:

Egyébként büszke vagyok rá, mert látszik a felvételen, hogy már nagyon be van pörögve, tikkel is rendesen, de végigcsinálja és ez nagyon jó! :)

140 megjegyzés:

  1. Dearanyos...Csak az elején tikkelt, és az sem feltűnő. Bizti jó érzés látni, amikor ilyen szépen teljesít. Igyekszik ő is ebben biztos vagyok. Kívánom, hogy a következő évben méginkább minden jól sikerüljön, kevesebb aggódással teljenek a napjaitok. (Jó mi akik tudjuk mi van - de akik nem, ők csak egy mosolygós boldog kisgyereket látnának benne is :D mert az is! )

    VálaszTörlés
  2. Nagyon-nagyon aranyos, és minden egyes alkalommal megállapítjuk hogy kis hobbitgyerek :)

    VálaszTörlés
  3. Az én gyerekem jobban tikkel, ha fáradt és ő nem autista. Nem is láttam Csongin most olyat. "Csak" egy mókás kisfiút látok, aki megcsinálja a feladatot.
    Az az ásítás az elején a kislánytól...! :DDD
    Vaskalap

    VálaszTörlés
  4. nagyon aranyos :) Szép ünnepet nektek!

    VálaszTörlés
  5. Mami, köszönöm! :D Másfél éve még ott kellett gubbasztanom mögötte, hogy ki tudjam vinni ha gond van, most meg önállóan ottmaradt és ez jóó!! :)

    Ziebi azaz :D

    Christine :D

    Vaskalap, igen, ez olyan jó érzés, hogy tényleg aranyos és vicces. :) A gond az, hogy azért már így is látszik, hogy vannak olyan osztálytársak akik cikizik, meg ugratják szándékosan, kihasználva az állapotát...

    Ja a kislány nagyon cuki :D

    Euthymia: Nektek is szép, boldog ünnepet! :)

    VálaszTörlés
  6. Ezt mondtam a múltkor ia a másik cikknél ahol lehurrogtatok:szenved a MÁS gyerek rendes közösségben... Vedd már észre! Kiszúrsz vele is meg atöbbi gyerekkel is!

    VálaszTörlés
  7. Névtelen, úgy látod, hogy szenvednek tőle, vagy ő kárt okoz a többieknek?

    Azt gondolom, hogyha a szülők időben megtanítják a gyereknek, hogy tolerálják a másságot, akkor egyre kevésbé lesz feltűnő az a kisgyerek aki kicsit más. Én örülök neki, hogy a gyerekeim iskolájában több nem átlagos fejlődésű kisgyerek is jár.
    Ráadásul klinikai kísérletek alátámasztják, hogy nemcsak az autista gyerek számára előnyös ha átlagos fejlődésű gyerekekkel játszik, hanem mindkét félnek előnyös. :)

    VálaszTörlés
  8. na azoknak a cikizős, ugratós gyerekeknek most kellene elkapni a grabancát, 15 év múlva, amikor majd randalíroznak az utcán és szétverik valakinek a fejét, csak mert más a vallása / színe / stb, már késő lesz. remélem, nagyon észnél vannak a tanárok és csírájában elfojtják a dolgot.
    Chang Yai

    VálaszTörlés
  9. Ja, nagyon aranyos! És tök szép.

    VálaszTörlés
  10. Hicu, szerintem Nevtelen (az elso) pont, hogy azt irta, hogy a MAS gyerek szenved a kozossegben, ergo pl a kisfiad.

    Szerintem is tunderi egyebkent, es nem is latszik a felvetelen, hogy autista. Viszont, ahogy egyszer a szomszed kisfiu ranez (miutan atkarolja ot)... az szerintem felelmetes. A jovore nezve. :(

    VálaszTörlés
  11. Kedves Névtelen!

    Talán igazad van, és a MÁS gyerek szenved a "normális" gyerekközösségben.

    De hol kezdődik az a másság, amelyet már külön kell választani?

    A tesóm egy elitgimnáziumba járt (országos szinten az első öt intézmény egyike), ahol az egyik kisfiút csaknem nyomorékká verték a többiek, mert a szülei anyagi helyzete csak azt tette lehetővé, hogy a kínai piacon vegyenek neki ruhát.

    Egy adott szintig én is az integrált oktatás híve vagyok - amíg a más gyerek nem hátráltatja a többit. És egyáltalán nem baj, hogyha már kicsi korban megtanulják, hogy nem vagyunk mind egyformák.

    Hicudzsi, gratulálok, nagyon büszke lehetsz a fiadra.

    lys

    VálaszTörlés
  12. Bizonyos értelemben igen kárt okoz:elveszi az időt a többiektől. MÁS gyereknek MÁS intézményben a helye.


    Tényleg nem tudod.érzed,látod hol kezdődik a MÁSSÁG? Viccelsz ugye?


    Valóban tolerálni kell a másságot egy bizonyos színtig-amíg ez nem megy a normál gyerek, felnőtt kárára.
    A MÁS-nak is kell alkalmazkodni nemcsak ezt elvárni....

    VálaszTörlés
  13. Kedves Névtelen!
    Honnan tudod, hogy elveszi az időt? Külön ember van mellette, aki azért kapja a fizetését, hogy figyeljen rá.
    A testvére, a barátai mind ebbe az iskolába járnak, mégis hova vigyük őt, ha itt minden segítséget megkap, ha szeretik? Szerencsére már nincsenek zárt intézmények, ahova még a hetvenes években is elzárták a "MÁS" gyerekeket.
    Ezért is maradtunk ebben az országban, miatta is, mert itt emberszámba veszik, nem kell az önkormányzattal harcolni ahhoz, hogy iskolába járhasson...

    VálaszTörlés
  14. Lys köszi, büszkék is vagyunk rá. :)

    Dorothea, igen, nekem is fáj, ahogy némely gyerek bánik vele, de azok pont olyan gyerekek, akik a barnahajú kislányt is heccelik, meg a szemüveges gyereket meg azt is akinek csálé a foga... szóval van ilyen, ami édes viszont, hogy a kislányok külön rajonganak Csongiért, mert szeret segíteni nekik, meg rögtön szól a tanárnak ha valaki elesett kint a játszón, vagy sír, vagy megütötte magát (ettől bepánikol kicsit, ezért szalad szólni, de ezt a többiek nem tudják, csak kedvességnek veszik és ez jó:)). A múlt héten elvitték egy olyan szülinapra ahol mozizás volt és ott is tök jól viselkedett. Szóval alakulnak a dolgok :)

    VálaszTörlés
  15. Chang Yai, szívemből beszéltél. Nem a MÁS gyerekeket kell elzárni, hanem toleranciára tanítani a többieket. :)

    Névtelen "2011. december 20. 21:32" Köszi szépen :)

    VálaszTörlés
  16. Mi lesz vele ha felnő? Képes lesz önnáló életre vagy akkor is a társadalom kolonca marad? Sajnos felnőttként is ki fogják gúnyolni... Hidd el tudom miről beszélek...
    Bárhogy csűrjük-csavarjuk ez nem jó sem neki sem a többi gyereknek sem a tanárnak.

    VálaszTörlés
  17. Kedves Névtelen, nem ismered a gyereket, nem ismersz minket sem, az iskolai körülményeket meg pláne nem. Úgy tűnik, fogalmad sincs a magasan funkcionáló autistákról. Társadalom kolonca? Tudod hányan lesznek közülük mérnökök, tudósok?
    Ajánlom szíves figyelmedbe a Temple Grandin c. filmet.

    VálaszTörlés
  18. Valóban nem ismerem a "magasan funkcionáló" autistákat nekem csak normál gyerekem van. De nehogy már szobrot állítsunk nekik, hozzájuk igazítsuk a világot. Személy szerint nem laknék szívesen egy olyan házba amit egy MÁS ember tervezett. Nehogy már ők legyenek a modern értelmiség? Ugye viccelsz...

    VálaszTörlés
  19. De úgy gondolom mellékutakra vihet ez amit írtam, mert félreérthető. Próbálok pontosítani: én sem voltam egyszerű gyerek, én is MÁS voltam mint a többiek, nem ennyire, de nekem sincs rendben odabent valami és ezt szinesztéziának hívják (most veszek részt klinikai kísérletekben). Plusz nem vetett fel minket a pénz és még tizenöt évesen is mikiegeres pulcsit hordtam, és nem volt kontaktlencsém, hanem szódásüveg szemüvegem.
    Tudom milyen így élni egy közösségben és remélem, hogy tudok majd segíteni a gyerekeimnek, hogy hogyan viseljék el ezt könnyebben.

    A másik: nem hiszem, hogy létezik társadalom kolonca, hiszen akkor mindenki aki kórházban fekszik, mindenki aki nyugdíjas, mindenki aki éppen nem termel pénzt az kolonc. A kismama, a táppénzes, a rokkantnyugdíjas is.
    Pont attól vagyunk fejlett társadalom, hogy a cukorbetegeink rendszeres odafigyeléssel idős kort élhetnek, meg, hogy a MÁS (viselkedési zavaros, autista, DS, fogyatékkal élő gyerekeket nem zárjuk az "Idiótáknak" fenntartott intézetekbe (ahogy régen hívták ezeket).

    VálaszTörlés
  20. Névtelen :) Hát most nagy kő esett le a szívemről, te abszolute nem ismered őket. Simán lehet, hogy MÁS ember tervezte a házadat, de te nem tudsz róla, nézel Spielberg filmeket? Őt is diagnosztizálták autizmussal.

    Én pont nem tartozom a Baron-Cohen hívők közé, pont nem gondolom, hogy az autizmus egy újfajta értelmiség, hogy ők az "indigó gyerekek", csak azt mondom, hogy fejlesztéssel, segítséggel, integrálással sokkal több dolgot ki lehet hozni belőlük és pont nem intézetben vegetáló roncsok lesznek, hanem hasznos tagjai a társadalomnak.

    VálaszTörlés
  21. Az,hogy nem vetett fel a pénz benneteket a szüleid számlájára írható-az enyémek kidolgozták a belüket meg is lett az eredménye-anyagi biztonság a mai napig.
    Kolonc:Rossz példákat hoztál fel:a nyugdíjas valaha dolgozott tehát bele is tett abba a bizonyos nagy kalapba nem csak kivett belőle.
    Én is azt szeretném ha a gyerekeim hasznos tagjai lennének a társadalomnak aminek az első lépése egy jó iskola,ahova csak tanulással van lehetősége bejutni, ha ebben hátráltatja egy MÁS gyerek akkor azt szívfájdalom nélkül eltaposom az útból.

    A mai világban divat MÁS-nak lenni és ezt hangoztatni is...

    VálaszTörlés
  22. Sajnálattal látom, hogy néhány ember mennyire nem lát túl az orránál. Mérhetetlenül tisztellek amiért még válaszra méltatsz itt néhány egyént. Én már rég töröltem volna a kommentjeit. Azt nem értem az ilyen ember mi a fenét keres a te oldaladon, mi a fenének nézi meg mit írogatsz. Ha nem kíváncsi rá és lenézi a gyereked nem kell elolvasni, megnézni stb. "kolonc, nehogy mááá...." nekem felfoghatatlan hogy egyesek így vélekednek. Most komolyan míg ezeket a hozzászólásokat olvasom olyan ideges leszek hogy kiabálni tudnék. Mert mindig gúnyolni fogják? Akkor ne menjen ki a gyerekek fele az utcára, mert neki más a kabátja a sapkája más a cipője, más a kutyája? Ne menjen ki az ember mert nem szimmetrikus az arca, nagyok a fülei? Hihetetlen. Igen is meg kell tanítani őket az önálló életre. Én ismerek egy vak házaspárt egészséges gyerekeik vannak és senki nem segít nekik, sőt a fiatalember évekig gondozta egyedül beteg édesanyját. Lehet hogy itthon is sokkal több ilyen gyerek van csak egyszerűen "rossz" gyerek skatulyába kerül és kész. Szóval gratulálok a türelmedhez az "okos" emberekhez. S még egyszer minden tiszteletem a tiéd, amiért ekkora nyugalommal tudod őket kezelni. CSongi meg tündéri.
    Koszamaya

    VálaszTörlés
  23. Kedves Névtelen!
    A szüleim rengeteget dolgoztak, megtakarítottak, hogy nekünk már jobb életünk legyen, őket a szádra se vedd kérlek.

    A hozzáállásod remekül tükrözi viszont a nácikét, "szívfájdalom nélkül eltaposom az útból". Gratulálok.

    A MÁS nem divat, az autizmus nem vicces és nem is szórakoztató, kemény munka és nincs szabadság belőle. Én nem azért írok róla, hogy dicsekedjek vele, hanem azért, hogy azok az emberek akik még hasonlóan gondolkodnak mint te, ezt az állapotot jobban megismerjék, és ha már ismerős akkor nem lesz furcsa meg undorító dolog. Ha csak egy ember véleménye megváltozik az írásaimtól, akkor az számomra hatalmas győzelem...

    VálaszTörlés
  24. Koszamaya :)
    Köszönöm amit írtál. :) Én mindenki véleményét tisztelem, a szólásszabadságot fontosnak tartom. Ha nem próbálunk reagálni, hanem csak törlünk, akkor sok bennszorult kérdés marad. A részemről azt hiszem berekesztettem a vitát Névtelennel, mert teljesen feleslegesnek érzem, én megpróbáltam. :)

    VálaszTörlés
  25. Szóval itt csak a bólogatójánosok a jók akiknek egyezik a véleménye a máséval...
    Érthetetlen:ha sokat dolgoztak miért voltatok szegények, nem értem..
    Nem vagyok náci csak azt teszem amit te:védem az enyéimet!Ha a te gyereke ellen hát megteszemA cél szentesíti az eszközt.
    Névtelen:nem kérdezett senki, vagy igen?

    VálaszTörlés
  26. hát persze. bezárni valahova oda, ahova csak "kolonc" gyerekek járnak. és akkor esélye se lesz soha arra, hogy megtanulja, hogyan működnek az emberek, hogyan boldoguljon, hogyan fejezze ki az érzéseit, hogyan kommunikáljon, kérjen, segítsen, kérdezzen stb. így viszont meg fogja tanulni, továbbtanulhat, lesz munkája, önállóan élhet, lehet családja, és nem él örökre a segélyedből névtelenke.
    Chang Yai

    VálaszTörlés
  27. "Érthetetlen:ha sokat dolgoztak miért voltatok szegények, nem értem."

    na most kaptam röhögőgörcsöt.
    én kérek elnézést.
    Chang

    VálaszTörlés
  28. Névtelen, ha csak a bólogatójánosok akkor törölném a kommentjeidet. Pont ezt írtam.
    De ezt sem érted.
    A gyereked pedig nem úgy véded, hogy a védteleneken átgázolsz. Én is védem az enyéimet, de ehhez még nem kellett átgázolnom senkin. :)

    Azt, hogy nem érted hogyan lehet valaki négy gyerek mellett állandó munkával szűkösebben anyagilag, azon sajnos nem tudok segíteni. De erről nem fogok magyarázkodni. :)

    VálaszTörlés
  29. Már értem:4 gyerek. Ha nem votak eleresztve anyagilag miért kellett ilyen sok gyerek.
    Más gyerek és a továbbtanulás ne rögögtess hova max a gazdaasszonyképzőbe.
    Saját gyerek?-újra egy MÁS ember-kolonc soha nem lesz vége...
    Igen ha kell átgázolok a gyerekeimért bárkin aki nem így tesz vessen magára.Ha ez azt jelenti,hogy a 45 perces órából elvesz a MÁS gyerek 30 percet akkor igenis szólok a tanárnak ,hogy ezt ne.Ha nem ér végig az osztály az anyagon a MÁS miatt akkor meddig kell még türelmesnek lenni? Akkor ki a védtelen?

    Névtelen:kérdeztelek?

    VálaszTörlés
  30. "Képes lesz önnáló életre vagy akkor is a társadalom kolonca marad?"
    Na, most sikerült a kígyónak saját farkába harapni. Ahhoz, hogy ne legyen a társadalom "kolonca" - hogy a te veretes szóhasználatodat vegyem át én is -, pont az kell, hogy az olyasfajta gondolkodású kiművelt egyedből minél kevesebb legyen, mint amilyen te is vagy. Ha nem zárod el őket, hanem mindent megteszel az integrálható gyerekek integrálására, na akkor lesz "kevesebb" a kolonc pár évtized múlva. Az valószínűleg soha el sem jut önző fejedig, hogy hosszú távon magadnak (is) jót teszel, ha a kicsit más gyerekekből is kihozod a maximumot. Mielőtt legközelebb ennyi marhaságot ideokádsz, légyszíves mantrázgasd egy kicsit magadban, hogy a speciális igényű gyerekek integrálása NEKED és a TE GYEREKEDNEK is jó hosszú távon, mert nem neked kell majd eltartanod őket. Na, így már könnyebb egy kicsit egoista lelkednek?

    "Érthetetlen:ha sokat dolgoztak miért voltatok szegények, nem értem."
    Jajaj, nekem az óvoda nagycsoportjáig éltek a fejemben olyanfajta evidenciák, hogy aki sokat dolgozik, az sokat keres, illetve hogy aki sokat keres, az sokat is dolgozott érte. Te tényleg még ezen a szinten ragadtál meg?

    VálaszTörlés
  31. Névtelen egy másik világban élünk. Fényévekre egymástól azt hiszem. Még azt sem fogtad fel, amit írtam, hogy pl. Spielberg is magasan funkcionáló autista. :) Gazdasszonyképző? :)

    VálaszTörlés
  32. Atyavilág, most olvastam az utolsó kommentedet, te tényleg nagyon gáz vagy. Tudod, az a baj, hogy a testi-lelki egészség egy pillanatnyi állapot, ma van, aztán holnap huss, volt, nincs. Ne adja isten, mert nem kívánok neked rosszat, de attól még, hogy most minden oké veled és a gyerekeiddel, holnap nagyon könnyen fordulhat a kocka, és akkor neked vagy a gyerekednek lesz nagy szükséged arra, hogy ne olyanokkal legyél körülvéve, mint amilyen te vagy.

    VálaszTörlés
  33. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  34. Névtelen most viszont kizárlak a beszélgetésből, ha képtelen vagy normális hangnemben folytatni. Kicsit sok már ez.

    VálaszTörlés
  35. Ha kulturáltabb hangnemben meg tudod fogalmazni a mondanivalódat, akkor semmi kifogásom ellene.

    VálaszTörlés
  36. Hicudzsi, nem akarok beledumálni a blogodba, de Névtelen druszám uccsó kommentjét még feltétlenül hagyd benn, mert ennél nagyobb szegénységi bizonyítvány nem kell, mint ez a beszélgetésfolyam így együtt, lezárva ezzel az akkor ugass... kezdetű kommenttel. By the way, Névtelen kedves, konkrétan téged se kérdezett senki, mégis itt nyomod már mióta, hogy is van ez? :)

    VálaszTörlés
  37. Bocs már töröltem. :S De megnézem ott van-e még spammappában...

    VálaszTörlés
  38. Fáj az igazság?
    Pedig attól még igaz marad..

    VálaszTörlés
  39. Nem az igazság fáj, hanem a féktelen otrombaság ami belőled árad...

    VálaszTörlés
  40. Hűha, valakiben itt nagyon fortyog a düh... Nem tudom, divat-e MÁS-nak lenni, de elhiheted, sokkal több nehézség van benne, mint jó, nem értem, miért gondolod, hogy ezzel bárki is dicsekedne.
    Én is más voltam kissé és vagyok most is, és ha beraktak volna egy "más" intézménybe, nem tudom, hogy esélyem lett volna-e a társadalomba beilleszkedni és hasznos tagjává válni.
    Hogy az integráció szenvedés? Van benne az is. Nem könnyű. Hosszú távon viszont ez az egyetlen jó és eredményes megoldás, amennyiben a gyerek integrálható.
    Gazdasszonyképző, na ne röhögtess, keress rá, hogy hány autizmussal diagnosztizált híres ember van, Spielberg, Einstein, Bartók Béla, és mások.
    De látom, semmit sem tudsz az autizmusról, csak a rosszindulatú fröcsögés megy neked.
    Ja és nem kérdeztél, tudom, viszont téged sem kérdezett senki, mégis osztod a hülyeségeidet már egy ideje..

    VálaszTörlés
  41. ja én egy új névtelen voltam

    VálaszTörlés
  42. Névtelen:nem vagyok a druszád szerencsére... Nem én szólítottalak meg rád se néznék az életben...
    Névtelenke kommentje:okádni ez szép...
    Ha nem az igazság fáj akkor mi: más gyereke normális a tiéd pedig nem ?

    VálaszTörlés
  43. Új névtelen :üdv a klubban

    VálaszTörlés
  44. Hirtelen felindulásból inkább kitáraztam a mosógépet és felraktam a függönyöket. Mert ha nem, akkor moderálni kellett volna a mondanivalómat. Léteznek még ennyire buta emberek? Akik azt gondolják, hogy az iskola, a közösség csak arra való, hogy beleverjék a kölykök fejébe a Tudományt? Amit rövid úton majd jól el is felejtenek, mert nem lesz rá szükségük sosem?
    Egyenarcok kellenek, egyengondolatokkal, egyenhozzáállással? Akik nem gondolkodnak MÁShogy, nem látják MÁSként ugyanazt, nem születnek MÁS ötleteik?
    És mielőtt vád érne: a kisebbik fiam osztályában is van egy magasan funkcionáló autista. Meg egy majdnem szellemi fogyatékos kislány. Meg egy vöröshajú. Meg egy nagyon okos kisfiú. Meg egy nyegle kislány. Meg egy, aki rendkívűl jól úszik. Meg egy másik fiú, akivel nem törődnek otthon, nem is nagyon jár suliba. Meg a félénk, de okos fiú. Meg a bárdolatlan fiú. Meg a kislány, aki még sosem aludt az anyukájától távol. Felsoroljam mind a tizenkilencet? És ni! Haladnak az anyaggal.
    Vaskalap

    VálaszTörlés
  45. Névtelen 2011. december 21. 13:20: nekem nem fáj, hogy más gyereke tipikusan/átlagosan fejlődő. :) Elfogadtam, hogy a kisfiunk ilyen. Számomra ő csoda, csakúgy mint a kislányunk. :)

    VálaszTörlés
  46. A teljesen Névtelenek meg jó lenne, ha legalább egy monogramot/számot/óvodai jelet tennének a hozzászólásai alá. Hogy név szerint tudjuk megszólítani őket.
    Vaskalap

    VálaszTörlés
  47. "Ha nem az igazság fáj akkor mi: más gyereke normális a tiéd pedig nem ?"
    Fogd már fel, édes, hogy ez egy mostani állapot. Most sem érdem, hanem állapot. Aztán könnyen előfordulhat, hogy holnap kiderül, hogy a gyereked beteg. Vagy éri egy baleset. És onnantól a te gyereked sem lesz "normális" (BTW: mi a normalitás definíciója?), hanem egy pillanat alatt átkerül a MÁS kategóriába. Akkor mit csinálsz? Akkor is azt mondod, hogy Taigetoszra a betegekkel, bénákkal és a bármilyen egyéb szempontokból MÁS gyerekekkel? Vagy akkor egyből leesik majd, hogy a kicsit más gyerekkel bár kétségtelenül kicsit másként kell foglalkozni, de nekik is helyük van a többiek között.
    Ami meg az okádást illeti, erre, amit csinálsz, nincs jobb definíció.

    VálaszTörlés
  48. Igazad van, Vaskalap, Névtelen666 voltam. :)

    VálaszTörlés
  49. No látod igazam van:rögtön hozzátetted a kislányodat is a hozzászólásodhoz... gondolkozz már...
    Vaskalap:ne keverd a szezont a fazonnal:nem egyformán MÁS egy vöröshajú meg egy autista szerinted igen?

    VálaszTörlés
  50. Névtelen, szerintem te is speciális igényű vagy. :) Agyilag speciális igényű. Őszintén remélem, hogy 1) a gyerekednek nem ezt a végletekig önző életszemléletet adod tovább (félek, hogy igen), 2) sose kerülsz hasonló helyzetbe (de bebiztosítva senki nincs ellene).
    666

    VálaszTörlés
  51. Óbocsi, tényleg nem. Csak a sokféleségre próbáltam utalni. Bár a vörös hajú kislány sem egyszerű eset, mert mimóza a lelkem, nehéz bármire rávenni.
    Azt támogatom, hogy legyenek zseniképző iskolák, ahol szárnyalnak a Tudás hullámain, de azért azt is lássuk be, hogy az Emberiség átlagos emberekből áll. A Jó iskola az én szememben nem az, amelyik nyolccal több nyelvtanszabályt ver bele a fiam fejébe, hanem ami engedi kibontakozni (és elismeri) az EGYÉB képességeket is. És ide tartozik pl az empátia is, meg a segítségre való képesség, meg a türelem.
    Vaskalap

    VálaszTörlés
  52. Névtelen, hát basszus mert nem csak egy gyerekem van :D
    Miközben kidzsuváztam a fürdőszobát azon gondolkodtam, hogy van egy közeli rokonom aki csodagyerek volt, zseni. Soha nem kellett semmit tanulnia, mert elolvasta (már négy évesen folyékonyan olvasott és írt) és minden megragadt benne. Beíratták egy szuper iskolába és egyszerűen hátráltatták őt a többiek. Sokkal gyorsabban haladt a többi gyereknél.
    Na most tegyük fel, hogyha a világ kicsit más lenne, hogyha a te átlagos képességű gyereked akinek sokat kell tanulnia, hogy bekerüljön a szuper iskolába, hátráltatja az én zsenirokonomat és ezért a tied kivágják a suliból, mert csak átlagos. Na akkor hogy éreznél?

    VálaszTörlés
  53. Köszi 666! :)))
    Vaskalap

    VálaszTörlés
  54. gazdasszonyképzőbe Csongival :-))))

    bocs, de én még mindig röhögök.

    az aspie gyerekek nagy része pont hogy nagyon jó a tanulásban, általában science és számtek vonalon.
    de ezt gondolom mindenki más már tudja.

    juteszembe Hicu, a mi autista gyerekünk jár valami terápiára. megtaníthatták tudatosan mosolyogni, mert nemcsak magának csinálja ezt, hanem nekem is, amikor mondjuk óravázlatot írok az asztalomnál, hogy odajön, belemászik a képembe, és a két kezével húzza a számat mosolygásra, rámnéz, vigyorog, és nyugtázza, hogy helyreállt a világ. szuper édes. a nagylányok szinte összeverekszenek mindig, hogy ki segítsen neki. továbbra is irigykedek ezerrel a teaching assistantekre, nagyon kéne nekünk is, szerencsére jövőre befért egy kislétszámú (drágább magániskolai) elsős csoportba egy másik iskolában, neki nagyon kell majd a tanulás miatt, hogy ne 27 másik gyerek legyen körülötte, hanem csak 10-12.

    VálaszTörlés
  55. Az én átlagos gyerekem nem kerül ki egy átlagos iskolából, a te átlag alatti gyerekedet viszont ne is vegyék be...
    Vaskalap:igazat írsz,az emberiség átlagos emberekből áll...
    666:nem vagyok önző csak védem az enyéimet ha te nem így érzel csak lesajnálni tudlak...

    VálaszTörlés
  56. Chang:hiába "zseni" ha egyedül nem életképes

    VálaszTörlés
  57. Névtelen, az, hogy valaki védi a gyerekeit, nem abból áll, hogy kíméletlenül elsöpör mindenkit az útjából.
    Ha meg neked igen, akkor a te szavaiddal élve csak lesajnálni tudlak...
    P.

    VálaszTörlés
  58. Névtelen
    A környezetből kiemelve tényleg azt írtam, amit érteni akarsz.
    Én viszont most jutottam el arra a pontra, hogy "Nem vitatkozom, nincs kivel."
    Örülök az integrációnak, mert az olyan szülők gyerekei is, mint pl a tiéd, talán meglátják a dolog pozitív oldalát is és talán majd vitatkozni fognak veled otthon erről, vagy egyszerűen csak másként állnak majd hozzá. Talán megélik, hogy az Aspergeres kisgyerek egyszercsak feláll kémiaórán és csengő hangon elmeséli, hogy mit látott az anyaggal kapcsolatban a tévében és építő jellegű lesz a hozzászólása. Talán megtapasztalják annak örömét, hogy sikerült türelemmel elviselniük, hogy annak a kisfiúnak szabad feltenni a lábát órán az asztalra, vagy elmenni a sarokba bütykölni egy kicsit, de ha megkérdezik közben, akkor pontosan tudni fogja hol is tartanak. Persze, mindezeknek SEMMI anyagi haszna nincs. Lelki, érzelmi van. Az meg ugye mainapság smafu.
    Vaskalap

    VálaszTörlés
  59. Egyébként egyet árulj már el: te itt nem meggyőzni akarsz bárkit is, hanem szándékosan bántani. Mi az, ami annyira jó neked ebben, hogy már órák óta ezt csinálod egy blogon? Többnek érzed magad attól, hogy ostoba fröcsögéssel bele akarsz rúgni valakibe? Győztesnek érzed magad? Jóleső érzés? Talán neked is valami problémád van és így éled ki a frusztrációdat? Vagy mi? Bal lábbal keltél fel? Jól leteremtett valaki? Morcos hangulatban vagy? Odaégett az ebéd és ideges vagy? Komolyan kíváncsi lennék :)
    P.

    VálaszTörlés
  60. P:aki nem így tesz szaranya úgy mint te
    Vaskalap:anyagi dologról senki nem beszélt csak te de így te senki lettél.
    Egy szónak is 100 a vége:normál gyereknek a normál iskolában bugyutának a kisegítőben a helye, legyen az akármilyen szindrómás...

    VálaszTörlés
  61. Névtelen! Egyértelmű, hogy segítségre szorulsz!Biztos tud valaki a környezetedben egy jó pszihológust ajánlani!!Fröcsögsz a keserűségtől, rosszindulattól, gyűlölettől.Biztos sokminden nincs rendben az életedben, párkapcsolat stb., javaslom, hogy inkább erre fordítsd az energiáidat,az ide írkálás helyett!Ja, és ha már valaki felvetette az óvodaijelet, nem vasvilla volt?:) És a gazdaasszonyképzővel össze lehet hozni!:))
    Hicu, Csongi nagyon helyes, gratulálok!:))
    Tökmag

    VálaszTörlés
  62. Na, megkaptuk.
    Megyek is a senkiségemmel a semmibe.
    (Az nem anyagiasság, ha arra hivatkozol, hogy a gyereked nem tud jól tanulni és akkor nem tud jól továbbtanulni, mert azzal tud igazán kezdeni valamit az Életben? Ami ugye nem terézanyaság, hanem...?)
    Vaskalap

    VálaszTörlés
  63. Tökmad, igazad van :)
    Névtelen: Ha mindenki hülye körülötted, te nem szoktál elgondolkodni azon hogy lehet, benned van a hiba? :)
    P.

    VálaszTörlés
  64. Tökmag:köszi,hogy aggódsz minden rendben akkor pofázz legközelebb ha kérdeznek...
    P:ha másnak joga van a kettyós gyerekét beiratni a normálisak közé akkor nekem jogom van itt írni...

    VálaszTörlés
  65. Szerintem ne etessük tovább.
    Vaskalap

    VálaszTörlés
  66. P:hol írtam olyat,hogy mindenki hülye körülöttem - nem szép dolog ám hazudni-
    benneteket hajt a csordaszellem tehenek..

    VálaszTörlés
  67. Vaskalap, igazad van, hagyjuk csak magára szegény frusztrált embert.
    P.

    VálaszTörlés
  68. Miről maradtam én le?! :D
    De muszáj készülődnöm, mert jön az öcsém hozzánk! :)))))

    Sajnos vannak emberek akiket nem lehet meggyőzni, akikkel még vitázni sem igen lehet, mert veszettül elkezd csapkodni maga körül, ocsmány stílusban reagál és veszekszik... Sajnálom...

    VálaszTörlés
  69. Hazudósok megfutamodtatok, mondtam hogy fáj az igazság...

    VálaszTörlés
  70. Most sajna megint el kell rohannom, de majd még jövök és írok nektek. :)

    Chang nekünk most mondta a dokinénink, hogy szerinte tuti megkapjuk a Statementet és lesz állandó teaching assistantja Csonginak !! :)))

    VálaszTörlés
  71. Én is sajnállak te csóró ..
    Kiganyéztad a disznóóladat?

    VálaszTörlés
  72. Névtelen 2011. december 21. 14:28 Honnan tudod, hogy átlag alatti bárki gyereke is? Ajánlom továbbképzésnek a Forrest Gump, az Esőember és a Temple Grandin című filmeket.

    "Más, de nem kevesebb!" ahogy Temple Grandin anyukája mondta egykor..

    VálaszTörlés
  73. Névtelen 15:36, nincs disznóólam és tudod nem azért takarítanak az emberek, hogy a mocskot eltüntessék, hanem, hogy megelőzzék. Vagy te csak végszükség esetén takarítasz, mielőtt ellep a szemét? :)

    VálaszTörlés
  74. Örülök hogy kapott a gyerek saját kettyótlanítót...

    VálaszTörlés
  75. Nagyon bepörögtél. :) Most jobb? Mi az a kettyótlanító?

    VálaszTörlés
  76. Nem akarod egyébként vállalni a neved, ha már ilyen karakteres véleményed van? Én még az arcomat is megmutatom, te meg a sötétből köpködsz. :)

    VálaszTörlés
  77. Kettyótlanítő:kettyós gyerek tanítónénije
    Nem vagy épületes látvány az bizonyos

    VálaszTörlés
  78. El tudod nekem árulni, hogy miért vagy itt? Miért utálsz ennyire? Oviban fejbevertelek a lapáttal a homokozóban, vagy suliban elhappoltam előled egy szerepet? Esetleg te is ki akartál jönni Angliába és nem segítettem?
    Mi ez a nagy harag?

    Nem vagyok épületes látvány, tudom :D Sosem titkoltam, sőt átlagos is vagyok mindenben. :) De nem is ez volt a kérdés. :)))

    VálaszTörlés
  79. Jééééézusom.
    Nem vasvilla volt az a jel, hanem hányás.
    Vaskalap

    VálaszTörlés
  80. Azon gondolkodtam az előbb (takarítás közben, hehe), hogy vajon mi van rád nagyobb hatással. A névtelen ööö bunkók (azért hezitálok a jelzőn, mert lehet más a véleménye, csak a közlés formája is legyen elfogadható), vagy a többiek, akik azért egyetértenek veled abban, hogy igenis közösségbe kell az autistákat vinni, már ugye ha ez nekik is jó. Mert az átlaggyereknek összességében jó.

    VálaszTörlés
  81. Ja! Vaskalap vótam. :))

    VálaszTörlés
  82. Vaskalap, ja rám? :)
    Őszintén szólva én szívesebben ülök egy asztalhoz olyan emberekkel, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak ebben a dologban. A trollokat az ember elviseli, igyekszik szépen válaszolgatni, vaspáncélt növeszteni, hiszen ha teljesen lemegyek az ő szintjére, az engem is bepiszkol.
    Hatással az van rám, hogyha látom mennyien értitek az üzenetet, mennyien álltok az ügy mellé (és csípitek Csongit meg ezt a csúnya Anyamadarat is :)) meggyőződésem, hogy a nagy változások kicsiben kezdődnek és a környezetünkben kell elkezdeni. :) Szóval az a legjobb érzés, mikor látom mennyire tökjó fejek és kedvesek az olvasóim :D

    VálaszTörlés
  83. Most tényleg megyek, mert főzök estére :D

    VálaszTörlés
  84. Lájkolom a hányást!:DDD
    Tökmag

    VálaszTörlés
  85. Hopp közben troll beszólt, az ovijelet lájkoltam Vaskalapnál!:)
    Tökmag

    VálaszTörlés
  86. Tökmag:nagyon vagány vagy a vállalt neveddel,

    VálaszTörlés
  87. Döbbenten ülök itt, miközben olvasom a bejegyzéseket. Régóta olvaslak Hicudzsi, de még soha nem írtam. Átlagos ember vagyok, négy átlagos gyerekkel, akiket arra is igyekszem nevelni, hogy ne gázoljanak át senkin sem.
    Hatalmas tiszteletet érzek irántad azért, amit a fiadért teszel, ahogy kezeled a helyzetet.
    Ráadásul még ilyen embereket is kell tudnod kezelni, mint előttem szóló névtelen. Nekem szintén a legfontosabbak a gyerekeim, minden tőlem telhetőt megteszek értük, de soha nem másokon átgázolva.
    Anikó

    VálaszTörlés
  88. Névtelen!
    Peace & love!
    A vudu babádat meg hajítsd már el,úgyis olyan lyukas, mint a szita!
    Tökmag,

    VálaszTörlés
  89. Nekem ebben az a legszomorúbb, hogy ez az ostoba, végletekig frusztrált Névtelen pont egy olyan poszthoz okádja oda elrontott élete és beteg lelke összes mocskát, amin egy végtelenül kedves kisfiú betlehemeset játszik az osztálytársaival, élményt ad másoknak, részt vesz az előadásban, és semmivel nem marad el a társaitól. Sőt, hiszen nem ásít bele a nézők képébe, mint teszi az a mellette álló, Névtelen fogalmai szerint feltehetőleg a "normális" dobozba sorolandó nőnemű egyed.
    666

    VálaszTörlés
  90. ooh,minden tiszteletem és elismerésem neked Hicudzsi...
    basszus, milyen emberek vannak!?! Én beleszédültem, nem bírtam már követni, melyik névtelen, melyik is. Biztos azért, mert én is más vagyok.

    CSak azt felejti el az a névtelen, aki itt végigfröcsögte ezt a kedves kis videós bejegyzést, hogy MINDENKI MÁS! Akár tetszik neki, akár nem! VAlami másság mindenkiben van, akár van róla papír, akár nincs, akár elismeri, akár nem!

    Bakker ember, te, aki névtelenül, arctalanul kritizálsz és bántasz másokat, valami nagyon rossz lehet neked/benned, ha ilyen indulatokat hozott ki belőled ez a kis videó! Talán el kéne gondolkodnod azon, hogy mitől vagy ilyen elkeseredett, emberutáló és piszkálódó. Talán még orvoshoz is kéne fordulnod!

    Karácsony van, ünnepi hét és majdnem kihozod belőlem is azt, amit csak olyanok hoznak ki, akik gerinctelenül, arctalanul bántják a más(ikat). igazából neked orvosi segítségre lenne szükséged, minél hamarabb!

    Szép napokat!

    VálaszTörlés
  91. 666: nagyon igaz minden szavad!!:)
    Hicu: lehet, hogy rosszul okoskodom, csak szeretnék én is magyarázatot találni névtelenre, nem a KAP-ügy óta jött a képbe, azóta írkál ide ilyen lelkesen.Szóval nem biztos, hogy a homokozóban elvetted a lapátját, de lehet, hogy valamelyik ismerőse esetleg KAP-nak, akit nagyon nem jól érintett az ügy, vagy...?
    Tökmag

    VálaszTörlés
  92. Euthymia:rólad is sokat megtudtunk a neved alapjén te szerencsétlen...
    Nem zavar a másság amíg nem kérkednek vele.
    Ha már így kérdezed, köszi velem minden rendben.

    VálaszTörlés
  93. 666,Tökmag:A nevetek rólatok is sokat elárul szerencsétlenek...
    Kösz ,hogy aggódsz velem minden rendben van!

    VálaszTörlés
  94. Jó reggelt Lányok! :)
    Anikó, köszönöm, hogy írtál. :)

    Tökmag, vudu baba :D :D :D

    666 ez mennyire igaz! :)

    Euthymia, óóó ne idegesítsd fel magad rajta, a további hozzászólásait megintcsak töröltem, mert csak a mocsok folyt belőle. Egyébként én sem hiszek az átlagemberben, szerintem is mindenkiben van valami izgalmas, valami saját, mindenki más.

    Egyébként az egyik törölt hozzászólásban Névtelen megemlítette, hogy "nem zavar a másság, csak ha kérkednek vele" tehát ez a baja...

    Tökmag, sajnos szerintem ez az a kedves hozzászóló, aki még a régi blogomon is üldözött és simán lehülyézte a gyerekeimet. Régi vendég...

    VálaszTörlés
  95. Névtelen te csak ezzel a szerencsétlenezéssel tudsz visszavágni?

    VálaszTörlés
  96. Senkizett is. :DD
    Látom magam előtt, ahogy vergődve szenved, mert nem (nagyon) borulunk ki tőle, nem megyünk LE a szintjére.

    Mit főztél tegnap (ha már emlegetted)?
    Vaskalap

    VálaszTörlés
  97. Ó csak bolognai tésztát. :) Semmi extrát. Ma meg megyünk karácsonyi fényeket nézni, itt van már az öcséém :)

    VálaszTörlés
  98. Óóóó, ha régi vendég, akkor irigyed! Valamit irigyel, a gyerekeket, Angliát, a tereprégészetet(jó azt kicsit én is!:D ),bármit irigyelhet, ilyennél nem tudni...
    Tökmag

    VálaszTörlés
  99. Tökmag na erre tippelek én is, ráadásul ez a szerencsétlenezés, senkizés naggggyon ismerős nekem :D

    VálaszTörlés
  100. hehhe, szerencsétlennek kicsit sem érzem magam, mert "Euthymia elemeinek jelentése: jó+tisztelet.
    " De ha te a negatív értelmeben talált depresszív gyógymódra gondoltál, akkor továbbra is csak sajnálni tudlak :) :) NÉzz utána talán a görög mitológiának ) :) Nem árt azt sem néha :)

    VálaszTörlés
  101. Névtelen,kedves, arra nem gondolsz, hogy ha a gyereked ebben a szellemben neveled, amikor majd öreg leszel és "kolonc", neveltetése alapján átgázol majd rajtad? Egyébként egy tizedmásodperc alatt átkerülhetsz akár Te, akár bárki hozzád közelálló a "mások" közé. Nem hiszek a "tökéletesek" világában.
    Boldog karácsonyt, Hicudzsi, kívánok sok örömet a gyerekeidben.
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  102. az olvasottak alapján képzelem mi lehetett abban, amit ki kellett moderálni innen, így karácsony előtt pár nappal :-(
    és még az aspieknak van bajuk az empátiával.
    Hicu: jó hír, remélem, hamar sikerül, eddig olyan lassú volt a papírozás.

    VálaszTörlés
  103. Drága Zsuzsa! Látom nem érted tehát gyengébbek kedvéért:aki MÁS-nak született az is marad, aki normálisnak az soha nem lehet MÁS.

    VálaszTörlés
  104. mert a világtörténelemben pl még soha senki nem kapott agyvérzést, ami miatt újra kellett tanulnia járni, beszélni, mindent.
    hogy semmi durvábbat ne is vizionáljak.

    VálaszTörlés
  105. "aki normálisnak az soha nem lehet MÁS"
    Bocs, de ezt már nem bírom szó nélkül.Rengeteg példa van arra, hogy "normálisan" élő ember egy baleset után agysérültként "kolonc" lesz. Ha én is olyan gonosz lennék , mint te ezt kívánnám a gyerekeidnek. Olvasd el a Hoppá Rézimi! című könyvet!
    hicudzsi: Régóta olvaslak és csak gratulálni tudok a gyerekeidhez, az életed irányításához, hogy család mellett egy idegen országban egyetemre jársz. Az előzőek alapján névtelen valami régi ismerősöd lehet.
    Gyöngyi

    VálaszTörlés
  106. Hali Hicu!
    Nem szoktam itt írkálni neked de most nem bírom ki szó nélkül. Szomorú, hogy vannak olyanok ezen a világon akik nem értik meg, hogy mások bántásával nem érnek el semmit. Sajnos a legtöbbjük nem is kap soha segítséget, hogy felfogja milyen tévhitben él, mert annyira be van zárkózva a saját fejébe, hogy nem is látja mennyire tévesen fog fel dolgokat és nem tud egy intelligens beszélgetést folytatni. Na, sok szót nem érdemes erre a hülyeségre költeni.
    Csongi egy imadnivalvaló gyerkőc!
    /Vica

    VálaszTörlés
  107. Sziasztok! Bár azt mondtátok, ne etessük a trollt, úgy érzem, muszáj nekem is hozzászólnom:

    Kedves "névtelen" (Az a bizonyos..)!
    A Mások és a Nemmások közötti legnagyobb különbség az (és emiatt kell a Nemmásoknak alkalmazkodniuk a Másokhoz, még ha az utóbbiak kevesebben is vannak, tehát a demokrácia elve nem érvényesül), hogy a Másoknak nincs választási lehetőségük. Ők autisták, vakok, süketek, stb., ha nem akarnak azok lenni, akkor is azok.
    Ellenben neked, mint nemmásnak lenne választási lehetőséged. Felsorolnék hármat:
    1. Lehetnél egy jóérzésű, nyitott, toleráns, boldog, kiegyensúlyozott ember, aki azt nézi, miben segíthet másoknak.
    2. Ha már ez nem vagy, bár állításod szerint szüleid jó anyagi hátteret biztosítottak neked és megkaptad a sorstól/Jóistentől azt az ajándékot, hogy "normál" gyereked van, legalább lehetnél annyira diplomatikus, hogy nem fejted ki itt a véleményedet, hanem más blogokon barangolsz, vagy írsz te is egyet, mondjuk az integrált oktatás szerinted helytelen gyakorlatáról. Akit érdekel, elolvassa, vitatkozik vele. Attól meg nem kell félned, hogy nem találsz a normál gyerekednek zseniképző elitgimit autista nélkül, ez a veszély Magyarországon jó pár évig nem fenyeget még biztosan. Nem egy integrálandó autista miatt nem lesz a gyerekedből 8 diplomás atomtudós. Más kifogást kell találnod!
    3. Végül választhatod azt is, hogy idejössz, és karácsony előtt pár nappal (bár az időpont lényegtelen) egy anya saját blogján gyalázod a saját gyermekét, mert te nem vagy "bólogatójános".
    Gratulálok a választásodhoz!

    Akárhányszor leírhatod, hogy a feltételezések ellenére neked semmi bajod, az, hogy az első kettő helyett a 3. megoldást választottad, pontosan mutatja, hogy súlyos pszichés zavarod van. Még ezzel sem lenne gond, nekem is van ilyenem, de te a gyógyulás keresése helyett másokat is belerángatsz a lelki nyomorodba.
    És mielőtt nekem is odavágnád, "hogy senki nem kérdezett", elmondanám, téged sem kérdezett a blogon senki. És nem az a baj, hogy ellenvéleményed van, hanem hogy nem érdekel téged valójában sem Csongor, sem az anyja, sem a családja, sem Anglia, sem az autizmus, sem a betlehemi előadás, csak idejöttél hányni egyet. Hogy jó sokan érezzék a bűzét...

    Párizsilány

    VálaszTörlés
  108. Kedves Hicudzsi!

    Örülök, hogy rátaláltam a blogodra. Ügyes, okos fiad van!
    Az autizmus engem is érint bizonyos formában, de most nem fejteném ki, hogyan..

    Viszont az láttam, szerettek Párizsba járni, én itt élek lassan 3 éve, de még mindig hazavágyom sokszor. (Ilyenkor jó találkozni ilyen "névtelen pszichopatákkal" a neten, legalább enyhül a honvágy...:) Pedig turistaként anno még én is szerelmes voltam ebbe a városba.

    Kellemes Ünnepeket nektek! :)

    Párizsilány

    VálaszTörlés
  109. Hmmmm.... Reggel óta emésztgetem az itteni szócsatát...

    Integráció: ha az integrálandó gyermeknek van saját személyes segítője, akkor abból a befogadó osztály csak profitálhat. 
    Személyes segítő nélkül a pedagógus beledöglik, mert meg kell kétszereznie a figyelmét, idejét. 

    Nekem viszont van tapasztalatom, itt Magyarországon, milyen az, amikor 1 normál osztályba személyes segítővel integrálnak 1 gyereket. Friedreich szindrómás (keressetek rá!) tanítványomat terelgettük így  közel 1 éven keresztül.

    Fájdalmas, mégis csodás tapasztalatokat szereztem ezidő alatt. 
    Pl:
    - Milyen 1 idegent beengedni az osztályomba / az órámra? 
    - Hogyan tudunk együttdolgozni? El tudja fogadni az együttműködést? Hogy neki kell lennie a kéznek, de továbbra is A. marad a fej? A Friedreich szindróma folyamatos testi leépüléssel jár, míg az értelmi képesség nem változik. A. kitűnő tanuló, de már nem tud írni. 
    - Megtanultam, hogyan kell szemrebbenés nélkül segítséget nyújtani. Pl ha A. összeesett.  Más pedagógusok nem tudtak mit kezdeni a szituval, kiborultak. Mi benne éltünk. És elhatároztuk, jókedvűen fogjuk végigcsinálni, ameddig csak lehet, a közösségben tartva A. -t. Megfogadtuk, hogy nem fogjuk elevenen eltemetni, sírni-ríni. 
    - Persze volt, hogy zokogtam 19 gyerek előtt. Amikor A. kórházban volt, és a többiekkel arról beszéltünk lehet, tolókocsiban fog visszajönni. 
    - A. ma már magántanuló, de hetente 2-szer bejön délelőttre a suliba. Az osztálytársai zsigeri természetességgel tologatják, írják neki a dolgokat, jàtszanak vele. 
    Szeretik. Tisztelik. 
    És ezeknek a gyerekeknek egész életükben természetes lesz a másság elfogadása. Mint ahogy màr most érzik az egészség értékét. A pillanat múlandóságát. A szeretet erejét. 

    Vannak tapasztalataim az olyan szülőkről is, mint ez a Névtelen tuskó. Én csak "pofán-csapnám-anyukaként" szoktam őket emlegetni. Az ilyenek "pofán-csapnám-kölköket" nevelnek. Zéró empátia. Szuper hős èn-kép.  Nagyképűség. Önzés. 
    Ha az idióta gyereke kèptelen megtanulni valamit, akkor az ilyen velem balhézik. Ha az elnevelt gyereke kap 1 fekete pontot / beírást, akkor a tanár a rossz, netán a suli közepén meg is próbál kioktatni. 
    Utazok az ilyen anyukákra :0) Eddig mindegyiket sikerült leszállítanom a magas lóról ;0)

    Az pedig, aki képtelen felfogni, hogy 1 pillanat alatt megvàltozhat az élete, az egyszerűen gyengeelméjű, korlátolt idióta. Óvodások, illetve ettől idősebb korban csak 70 IQ  alatti értelmi fogyatékosok szokták magukat sérthetelen szuperhősöknek képzelni. 

    Akinek az alapvető egészségügyi ismereteibe nem tartozik bele a gerincsérülés / agyvérzés / stroke / demencia, az húzza meg magát, és a neten ne blogokat olvasgasson, hanem képezze magàt! Nyitva előtte a tudás hatalmas tárháza - ma már nem lehet kifogás, az interneten szinte bárminek utánanézhetsz & megtanulhatod. Esetleg iratkozzon be 1 esti iskolába, aki képtelen az önàlló élethosszig tartó tanulásra. 

    És inkább 1 személyes segítôvel rendelkező jól funkcionáló autista gyerek jöjjön az osztályomba, mint 1 olyan gyerek, akinek ekkora paraszt az anyja, és majd osztja nekem az észt X éven keresztül. Mert ne hidd, hogy te & a kölked lennél a tanító nénik álma. Tűrjük, ha odakeveredik 1-1 ilyen, de jobb, ha tudod, a Hicu féle anyukákról hősként szoktunk beszélni a tanáriban. Tisztelettel, csodálattal. 

    A te mocskolódó, szemellenzős, kritikus, műveletlen fajtádról meg röhögve, lesajnálva, mert púpok vagytok a tanító + az osztályközösség, sőt, sokszor a saját gyereketek hátán. Ha a gyerekedet nem sikerül a saját elfajzott formádra idomítanod, akkor hamarosan gyűlölni fog, amiért folyamatosan égnie kell miattad. 
    Kíváncsi lennék a férjedre is. Hasonló gyűlölettől fröcsögő ember, mint te, és együtt csámcsogtok az ilyen "szörnyű" blogokat olvasva? Vagy már régen elhagyott 1 ilyen "kedves" asszonyt? Esetleg az új párja oldalán lesi aggódva, mivé nyomorítod lelkileg a közös gyereketeket?

    No, nem ragozom tovább. 
    Kergeboci voltam. 

    VálaszTörlés
  110. Akármit is írunk, akárhogy is próbáljuk ennek a bizonyos Névtelennek megmagyarázni, hogy amit csinál és gondol az rémisztően unintelligens, úgyse fog rá hallgatni. Sajnos be kell látnunk, hogy mindíg is voltak és mindíg is lesznek ilyen lelkileg és agyilag elmaradottak akik azt hiszik ők normálisak és nem MÁSok, pedig a MÁSok egy elkeserítő csoportjába tartoznak. Szerintem hagyjuk szegényt, ne erőlködjünk megmagyarázni neki mennyire kitaszítja saját magát és valószínűleg a családját is az intelligens és sikeres emberek közül. Vessen magára, mi megpróbáltunk segíteni neki.

    Mindenkinek kellemes és szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánok!

    /Vica

    VálaszTörlés
  111. Bizony! Főleg az ilyen tapló anyukák szokták sajnálni :0) Volt több is, amelyik nagyon megjàrta, hogy a saját bunkó képére nevelte a gyerekét :0)
    Volt, amelyiket védelembe vetettünk, ha már vadparaszt anyuci nem tudta társadalom-kompatibilisre nevelni :0) Nagypofájú anyuci iggggen nagyon égett...
    Volt, amelyiket magántanulói státuszba kényszerítettünk, hogy az én-tudok-mindent legjobban anyuka + hasonló ívású kisfia ne rontsák tovább a levegőt a normál + a kicsit elesettebb, de lelkileg szép gyerekek között :0) Pénzügyi igazgató isten király anyuka ugyanis inkább ezt választotta, mint a feje felett lebegő védelembe vételt. Későn döbbent rá, hogy elszúrta & a fia még nagyobb vadparaszt lett, mint ő & már képtelen kezelni :0)

    Tènyleg, a te gyereked/ gyerekeid mekkorák? Nem nőttek mèg a fejedre? Vigyázz! Láttam már olyat, hogy cinikus, lelketlen, bunkó anyuka gyereke felnőve überelte anyucit. Ha nem tetszett neki anyuci dumája, akár le is pofozta. Gazdag, "normál" gyerekekről beszélek. Hátrányos helyzetük csupán abból adódik, hogy ilyen anyjuk van, mint te.

    Olyan anya, aki a legalapvetőbb dolgokra felejti el megtanítani a gyerekèt: szeretni & alkalmazkodni. Nem az a szörnyű, hogy a szerinted MÁS gyerekek felnőnek & a társadalom tagjai lesznek.
    Az a borzalom, hogy te felnőhettèl & gyerekeid születhettek. Valszeg a te kedves anyukád is hasonló stílusban nevelt téged & ezt adod tovább a gyerekeidnek. Èrzéketlen, fafejű droidok lesznek.
    Ha szerencséd van.
    Ha peches vagy, akkor ugyanolyan empatikus, más fejével gondolkodni tudó emberek lesznek, mint az átlag. És akkor látni fognak téged kívülről. 1 ideig majd szeretnének téged megváltoztatni. Azután szégyelni fognak téged. Még később pedig utàlni. Te meg nem fogsz érteni semmit, hiszen olyan jó anyjuk voltál, bárkin átgázoltál értük :0)

    Tudod mi jut rólad eszembe?
    Az összes náci tisztviselőnek & az összes Einsaztgruppe katonának is volt anyukája. Épp olyan kedves, mindenkin átgázolós asszonyok lehettek, mint te. Ilyenek lettek a fiaik is. Szerencsére a nürnbergi perben egytől egyig elítélték őket. Nekünk, normális lelkivilàgúaknak, a mai napig döbbenet, hogy ők nem értették: MIÉRT? Hiszen csak jót tettek.
    Tehát ilyen károkat tudnak okozni az olyan anyák, mint te.
    Ha műveletlenséged okán nem tudod milyen történelmi dolgokat emlegettem az előbb, akkor guglizd ki! Hisz honnan is tudnád, ha azt sem tudod mina stroke & a demencia...

    Egyèbkènt én kérdeztelek, de nem feleltél!
    Mekkora gyereked van?
    Kézben tudod mèg tartani?
    Sokat balhézol a suliban / oviban a pedagógusokkal?
    Találtál olyan sulit, ahol csupa hasonló anyuka gyereke jár? Tényleg, milyen az, amikor a te gyerekeden gázolnak át? Vagy ti vagytok ott a legnagyobb, legerősebb kutyák?
    Kedves férjed?
    Van, és együtt gyűlölködtök?
    Vagy már régen elhagyott?
    Ja! Blogodat merre olvashatjuk? Kíváncsi lennék az értékes gondolataidra, a harmonikus családi történésekre & szívesen járnék oda kommentelni!

    Kergeboci,
    aki tkp tényleg jó nagy marha, ha azt hiszi, hogy 1 ilyen évtizedek hosszú félrenevelésével elcseszett troll pár kommenttől magába száll & felkeres 1 pszichiátert, hogy meg tudjon változni

    VálaszTörlés
  112. Ne tápláljátok a tűzet a sárkány szájában, ez ettől élvez el...
    Nem méltó ez már itt, se Csongira, se Hicura nézve...:(
    Békés Karácsonyt mindenkinek!
    Tökmag

    VálaszTörlés
  113. Névtelen - törlöm a hozzászólásaidat, mint láthatod. Már bőven átlépted azt a bizonyos határt. Ha pedig nem szeretnéd, hogy mások a szüleidet a szájukra vegyék, te se szídd mások szüleit és ne mocskold mások gyerekeit.
    Azt hiszem rájöttem ki vagy, szóval ne fáraszd magad.

    VálaszTörlés
  114. Zsuzsa, Gyöngyi, Párizsilány, Kergeboci, Vica (és ha kihagytam valakit, akkor azért elnézést kérek) olyan édesek vagytok, köszi, hogy írtatok (írok még többet, csak most készülődnöm kell :))

    VálaszTörlés
  115. mér gondoltam, hogy névtelen pasi?
    ez nekem még nagyobb döbbenet, hogy egy nőből ennyi gyűlölet árad.
    egyébként azért szép napot mindenkinek :-)

    VálaszTörlés
  116. Kedves Emő!
    Régóta "ismerlek",innen csak:-).
    Mindig olvasom a blogodat, mert jó olvasni.Most megnéztem ezt a kis videót a gyönyörű, nagyon ügyes kisfiadról, és szavakat nem találok, csak a könnyeim potyognak.Annyira szép, ügyes, kitartó, kedves, bájos...tökéletes.
    Boldog Karácsonyt Nektek.
    Margó Budapestről, akinek a 7 éves kislánya és a 4 éves kisfia ma egymás után kb 20x nézték meg ezt a bejátszást, és teljesen a hatása alatt vannak:-)
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  117. Chang Yai!
    Magam is férfire tippeltem...

    VálaszTörlés
  118. Emő, rég nem olvastam már a blogodat, idő híján, a napokban láttam a betlehemes-posztot, "no majd ha időm lesz" - gondoltam, hogy akkor megnézem a videót.
    Most néztem, és lestem a kommentszámot. Aztán belelapoztam és csak szörnyülködtem... :((

    Röviden csak annyit, amit már többen említettetek, hogy bárkiből lehet "más" - még ha eredetileg egészséges is volt. Elég hozzá egy (félrenyelt) szőlőszem... :((

    (Meg egyáltalán, mi az, hogy más? Ronda hallux valgusom (bütyökállás, mmint a nagylábujjamnál) van, akkor strandon nem lehetek mezítláb? Leiden-heterozigóta lennék (valószínűleg nem vagyok, 4 terhesség-szülés alatt csak kiderült volna), rezervátumban a helyem? Vagy utóbbi már Taigetosz-pozitív? Most meséljem el, hogy az egyik óvónőm kisegítő suliba akart küldeni, mert nem voltam hajlandó kommunikálni vele? Szerencsére nem jött össze neki, gyógyszerészként végeztem, utána fehérjetudomány-fehérje szerkezetvizsgálat témában csináltam PhD-t.)

    Na futnom kell, boldog Karácsonyt Emő!

    VálaszTörlés
  119. Kicsit lemaradtam az olvasással, sajnálom, hogy nem lehettem itt helyretenni a vérbunkót.

    Csongi édes és nagyon jól helyt állt! Nekem is van nem-autista rokonom, aki egy időben rengeteget tikkelt, sokkal durvábban, mint Csongi. Az egész család összes türelme és sok-sok évi munka kellett hozzá, hogy sikerüljön kordában tartani.

    Egyébként ELTÉn tanultam pedagógiát, az ott tanultak szerint az "integráló" osztályok kompetens pedagógus mellett rendszeresen jobb eredményeket mutatnak fel, mint a teljesítmény vagy "másság" alapján szétszelektált elitosztályok. Bocs.

    VálaszTörlés
  120. óóó még mindig nem jutottam idáig, hogy válaszolgassak nektek! De igyekszem!!! Ne adjátok fel :)

    Nagy-nagy ölelés nektek Tocy, Chang Yai, Anyatünde, Jade!!!
    Remélem szépen teltek az ünnepek! :)

    VálaszTörlés
  121. Jaj Hicu, csak most olvasom, hát miért találnak ezek meg mindenkit??? :-O :-((

    VálaszTörlés
  122. Látom, valami végletekig frusztrált ember visszajár ide provokálni.. na de akárhányszor írja is be a zagyvaságait, mindig csak magáról állít ki újabb és újabb szegénységi bizonyítványt. Bár ő ezt úgysem fogja fel.
    Mindenesetre sokkal jobb világban élnénk, ha a "más" gyerekből lenne több és az ilyen bunkókból kevesebb.
    p.

    VálaszTörlés
  123. Grat, egy újabb szegénységi bizonyítvány! Szép nagy gyűjteményed lehet már. További kellemes fáradozást.
    p.

    VálaszTörlés
  124. Nekem legalább van bizonyítványom, de egy gyagyának vajon lesz? Nem valószínű mikor a cipőjének a bekötése sem megy egyedül.Mindig is ők lesznek a nevetség tárgyai, akárhogy is hívjuk őket-MÁS vagy fogyatékos vagy dinka.

    VálaszTörlés
  125. Szavazhattok: töröljem, vagy hagyjam, hogy égesse magát? :)

    VálaszTörlés
  126. köszönöm, ettől lett karácsonyi feelingem igy jan 17-e táján, megható volt és szép és őszinte sajnos akik ide negativat irnak azok betegek és nem látják ezt a tisztaságot amit a video is mutat csodálatos a video és amit csinálsz igy tovább
    szilvi from hungary

    VálaszTörlés
  127. valahol olvastam hogy sajnos a trollok is kellenek, hogy lásd hogy jó amit csinálsz, és sajnos minden forumon vannak trollok - mármint ahogy hivjuk mi őket - kitartást bár én törölném mert nem mélto egy ilyen troll hogy megmaradhasson amit ir szilvi még mindig from hungary

    VálaszTörlés
  128. Hicu, én törölném, mint ahogy a sajátomat is kilőttem az űrbe, és soha többé nem engednék neki nyilvánosságot. Ezek ettől robbannak fel dühükben. Südve

    VálaszTörlés
  129. Emő, ez az alak vagy provokál (de azt elég bénán teszi), vagy egyszerűen nem százas. Én törölném.

    VálaszTörlés
  130. Utólag is bocs, amiért a végén még reagáltam az egyik beírására. Egy szándékos provokátorhoz legjobb hozzá sem szólni. Én is törölném, ahogy az esetleges ezutáni kommenjeit is. Ez a legjobb módja a teljesen figyelmen kívül hagyásnak.
    p.

    VálaszTörlés
  131. Szerintem is töröld. Egyszerűen rossz olvasni.

    Én egyébként úgy látom, hogy a társadalom jelentős része úgy gondolkozik, mint ő, csak szégyellik hangosan kimondani, vagy nem ennyire provokatívan teszik. Gyakran találkozom azzal a véleménnyel, hogy egy kicsit más, az "lehúzza a többieket", akik emiatt "nem tudnak elég gyorsan haladni", stb. Istenem, mintha már az általános iskola is valami versenyistálló lenne. A felnőttkori sikeresség egyébként tapasztalatom szerint alig függ össze azzal, hogy a gyerek mennyire haladt jól az iskolában.
    A kisfiam ovis csoportjában volt autista kisfiú (akkor még sejtelmem sem volt róla, hogy a fiam is az). Soha egy pillanatig nem jutott eszembe hogy ezzel az én gyerekem kerülne hátrányba. Mellesleg az ő anyukája volt egyedül jó fej a szülők közül:)

    VálaszTörlés
  132. Nem akarok vitat kelteni vagy olajat önteni a tűzre de az Angliai integrációs kísérletek és hozzáállás jelenleg a következő: az úgy nevezett "disabled" ( rokkant) embereket mi normális emberek korlátozzuk abban, hogy teljes életet éljenek. Megbamuljuk őket, kizárjuk őket a számunkra természetes és egyszerű tevékenységéből. Nem nekik kell megváltozniuk és megfelelni a mi követelményeinek hanem nekünk kell olyan világot teremteni, hogy ok is teljes életet élhessenek. Mi un normálisoknak kell megváltoznunk.
    Kulonben meg a lanyomnak sok aspergeres osztaly társa volt ( ki
    Itt ki ott helyezkedett el a spektrumon ) és soha nem hátráltatták a tanulást. Egyéni tanterv szerint haladtak - volt osztálytermi asszisztensuk viszont megis közösségben voltak, szocializalodtak és mind a két oldal szocializálódott. Mindegyikük elvégezte az iskolát, lett GCSE juk és nagy részük tovább tanul,, főiskolára, egyetemre járnak
    Viki

    VálaszTörlés
  133. Kedves Anyamadár!

    Én láttam a videót azután nem sokkal, hogy felkerült ide... Aztán láttam, hogy a Te édes Fiad ugyanolyan ajándékot kapott, mint az Én Lányom (geomag:) ) Aztán kaptam egy szakvéleményt, amely alapján már segítséget is kell!!! adjanak nekünk.... Azóta leveleznek az ovi felső vezetése, meg a pedagógiai szakszolgálat, meg a tanulási képességvizsgáló... meg a.... mindenki, mert másfél éve jár a lányom egy hagyományos oviba, ahol jól van, csak kicsit más, és alapvetően a hagyományos ovónénik és dadusok hiányzó tudása miatt szenved hátrányt (el kellene olvadni 4-5 szakirodalmat...de nincs idejük... meg minek....).... és mindezt azért, mert a papírunkra ráírtak egy számot, ami nincs az ovi alapítóokiratába...
    De amíg én nem mutattam egy papírt ezzel a számmal, addig természetesen nem volt gond a lányommal... Most, hogy neki "száma" van... érts: diagnózisa,... így már gond. Novemberbe kaptuk meg elsődlegesen a diagnózist, azóta is csak leveleznek, és fejlesztést, lehet hogy szeptemberig nem kap.
    Egy jól felszerelt kerületben 2 ovi van kijelölve.
    Felhívtam az egyiket, kértem az igazgatónőt... aki
    1, majd hanyatt esett, hogy anyuka fel meri őt hívni, pedig még gyereke sem jár oda
    2, rémült kifejezéssel közölte, hogy hiába van az ő alapítóokiratukba foglalva a diagnózisunkat jelentő szám, ők sem értenek hozzá, csak fogadhatják az utazó gyógypedagógust....
    3, és a tagóvodák igazgatónője először elszörnyűlködött, hogy "manapság már bárkire rá lehet mondani, hogy autista, régen ezeket rossz gyereknek hívták"... és kijelentette, hogy a lányom marad ott ahol eddig volt, majd meglátják mit tudnak tenni, mert nincs több kapacitásuk az utazó gyógypedagógusoknak.... szeptemberben leosztották... (várjunk a sorunkra majd egy évet)...

    Szóval kapunk mi hideget-meleget.....

    De ma nagyon-nagyon örült, hogy kapott Aranyhaj-tól ruhát a farsangra, és végre ő is hercegnő lehet!

    És tegnap örült, hogy kapott álomfogót, hogy segítsen Neki, és vigyázzon rá álmában.

    És az új cipőjét megpuszilta, miután levette az első próba után a lábáról, és azt mondta "úgy szeretlek"...

    Ő is autista....

    és néha én sem értem....

    És ez egy olyan állapot, amit sokunknál papírra lehetne vetni....

    Talán nálam is... pedig van 2 diplomám, pénzügyi területen megbecsült szakember vagyok, mások az én véleményem alapján döntenek....

    Azért költöztem Budapestre, hogy tanulhassak.... és azért mert imádtam azokat az olvasmányokat, amiket gyermekként olvastam, imádtam Pestet, és Budát..., imádom ma is, imádom a Duna-partot, és imádom az irodalmunk...

    És néha azért gondolom, hogy lehet egyszer innen is útnak indulnék, mert sajnos vannak a honfitársaink között olyanok, mint a .... Névtelen....

    Egy biztos---- Ő személyes ismerősöd!!! Nem tudom ki, és miért..., de az biztos, hogy nagyon-nagyon mélyről kellene szégyenkeznie, bűnbocsánatért imádkoznia... Ha pedig nem teszi, majd a sors megteszi helyette...

    Bocsánat, hogy ilyen hosszú lett..., de vannak sorstársaid, és számunkra fontos, hogy írsz!!!

    VálaszTörlés
  134. Sziasztok! En is megneztem a videot,de azon kivul hogy az elso par percben lattam a kis grimaszokat Csongi arcan,azonkivul abszolut semmiben nem utott el a tarsaitol.Ok,termeszetesen ezt mind kivulallo irom,mert olvastam hogy mennyi mindennel jar az autizmus.A lenyeg,hogy Csongor ugyan olyan tagja a osztalynak,ugyan annyit ero es ugyan olyan aranyos kisgyerek mint a tobbiek.Annyiban "mas" hogy van egy betegsege,ami egy csomo tunettel jar,de nem masabb senkinel.
    Ha nem baj,hoztam egy kepet,remelem hogy megjelenitheto:
    http://c.fun7.hu/image/477.jpg
    Potti

    VálaszTörlés
  135. Csongi nagyon aranyos és tök nyugodt volt. Az öcsémék ugyanilyen idősen egy ilyen műsor alatt lebontották volna a színpadot, a sort és kardoztak volna az egész közepén. :)
    A kommentfolyóhoz: riszpekt a türelmedért.

    VálaszTörlés
  136. Kedves Anyamadár! Olyan sokszor hiányolom a blogbejegyzéseidet, de bevallom, a kommenteket nem szoktam feltétlen követni. Most is csak véletlenül. És elhűlve. Csak remélem, hogy érzed azt a sok-sok simogatást, és pozitív gondolatot, amit küldünk neked, és a szívtelen és értetlen trollok nem veszik el a kedvedet attól, hogy megoszd velünk az életed további napjait. És persze a gyerekeidét. Vigasztaljon a tudat, hogy mi, simogatók vagyunk többen. Akik drukkolunk neked. És eszünk ágában sincsen letiporni egy gyereket sem. Sőt, micsoda meglepetés, még a felnőtteket sem. :-)

    VálaszTörlés