2012. február 29., szerda

Külföldi autó használata Magyarországon

Most olvastam ezt a hírt http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2012/02/29/jogtalanul_buntetik_az_autosokat/, idézek belőle:

"A Közúti Közlekedésről szóló törvény legújabb változatában azt is kikötik, hogy magyar sofőr legfeljebb egy napig közlekedhet külföldi rendszámú autóval az országban, és ezt is csak akkor teheti, ha szükség esetén teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal igazolni tudja, hogy életvitelszerűen tartózkodik a rendszámot kiállító országban. A változás óta nem elegendő indok egy bejelentett lakcím, a rendszeres munkavégzést is igazolnia kell annak, akit igazoltatnak.

Az ombudsman kifogásolta, hogy a rendőrök hiteles fordítást kérnek a helyszínen és az okmányok utólagos bemutatására sincs lehetőség. A fordítással kapcsolatban a törvény akkor sem tesz kivételt, ha valaki hétvégén vagy ünnepnapon érkezik az országba, amikor az azt készítő egyetlen fordítóiroda zárva van. Ha a bizonyítás a helyszínen nem sikerül, a rendőr nem mérlegelhet, mindenképpen el kell vennie az autó papírjait. Ha az autó magyar üzemben tartója vagy vezetője a rendszám leszereléséről és a forgalmi engedély bevonásáról szóló határozat jogerőre emelkedése után 15 napon belül nem kezdeményezi az autó magyarországi forgalomba helyezését, a bevont okmányokat visszaküldik a kiállító országnak. Szabó Máté megállapítja, hogy a szabály értelmében az autósnak akkor sincs lehetősége elhagyni az országot saját járművével, ha azt egyáltalán nem kívánja itthon forgalomba helyeztetni."



Sajnos én nem vagyok valami járatos ezekben a dolgokban, ezért nem értem, hogyha autóval mennénk haza akkor kéne vinnem a hiteles fordításokat az albérleti szerződésről, a nappali tagozatos diák státuszról meg még a biztonság kedvéért pár csomag itteni számlát is, ami a nevünkre jön?
Valaki világosítson fel, kérem! :)

41 megjegyzés:

  1. E-mailben mesélnék, de nem találom a címedet...
    Elrejtetted, vagy csak én nem látok a szememtől? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bemutatkozás alján van,d e ténylege elrejtve :)
      hicudzsi (kukac) freemail.hu

      Törlés
  2. En azt nem ertem, h csak 1 napig kozlekedhetsz Mo-on kulfoldi autoval?Brit jogsival mi van? eszem megall.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ezen gondolkodom, hogy brit jogsink van, de magyar állampolgárok vagyunk. :)

      Törlés
  3. En egyre hatarozottabban gondolkodom az itteni allampolgarsag megszerzesen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is... főleg mivel az évek megvannak, Mashunak már a vizsga is, csak roohadt dráááága... :(((

      Törlés
  4. hát szerintem aki csak teheti, szerezzen más állampolgárságot, ha tud, még ha drága is. előbb-utóbb nagyon jól fog jönni. :-(((
    én ezt bebuktam persze, errefele csak vérségi / leszármazási alapon jár állampolgárság bármelyik csóró országban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon érdekes. Feleségnek jár? Vagy annak sem?

      Törlés
  5. Mi is az állampolgárságra gyúrunk, ami az anyagiakat érinti, mert tényleg nem olcsó.
    Ami a cikket illeti, igen a jelek szerint itteni autóval nem kéne hazamenni látogatóba.

    VálaszTörlés
  6. haha ha látnád a díjakat mennyit nyúlnak le házastársnak is egy szimpla permanent resident státuszért, labdába se rúgnak a brit állampolgársági díjak (megnéztem). ráadásul 5 vagy 6 éve felfüggesztették még az új permanent resident jóváhagyásokat is, előtte is a többségét visszadobták, évente kb 200-at hagytak jóvá. azóta senki nem lett állampolgár, se p.r. nem tudom, hivatalosan miért.
    szóval nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon durván hangzik!!! Nagyon védik az állampolgárságukat. Fura ez nekem...

      Törlés
    2. Bocs nem tudom ezt honnan szedted, en is permanent rezidns lettem 2007-ben, problema nelkul.

      Törlés
  7. http://www.origo.hu/auto/20110829-kijatszhato-a-kulfoldi-rendszamokra-hozott-szigorubb-jogszabaly.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon aranyos vagy, de ezek sajnos nem vonatkoznak ránk. :(
      Az autónk kilenc éves és nem lízingelt, pláne nem bérelt.
      :(

      Törlés
    2. Ha jól értelmezem, akkor pont azok fogják megúszni, akik "ellen" született a jogszabály. Mert a szlovák/német/lichtenstein-i rendszámos vállalkozó vagy már most lízingeli a kocsiját és röhög a markába, vagy gyorsan lecseréli az autót egy újabb lízingeltre.
      És szívnak a "kisemberek", mint mindig...

      Törlés
  8. Már egy névtelen ugyan belinkelte, de leírom én is, hogy nem a külföldre szakadt, ottani autóval hazalátogató magyarok ellen hozták ezt a döntést, nem is valami elmebeteg, gonosz lépés, hanem a regisztrációs adót elkerülni vágyó, luxusautóról lemondani nem tudó hazánkfiai megregulázására.

    Ugyanis az elmúlt időszakban igencsak megszaporodtak a szlovák/német rendszámú Lexus/Audi/BMW/Mercedes (sort lehet még folytatni) SUV-ok a magyar utakon, mégpedig azért, mert ott regisztrációs adó megfizetése nélkül lehet ilyen autót venni.

    Úgyhogy hajrá-hajrá, szerezzetek másik állampolgárságot is, de azért a magyart se dobjátok el, mert nem olyan vészes ám a helyzet (még), mint az egy-egy ilyen kiragadott cikkből, a háttér ismerete nélkül látszik.

    Szép estét!
    lys

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lys értem én, hogy nem minket akarnak megint csesztetni (mint mondjuk a külföldön dolgozók adóztatása tervezettel), de itt nem az fog szívni akit céloznak, hanem mi. Azok a magyarok akik itt kint mosogatnak, vagy szállodában takkerolnak, vagy dolgoznak bármit.
      Akik hazajárnak a kilenc-tizenöt éves kocsijaikkal...

      Ahogy hallottam van már pár peres ügy, és nem mind bazi szlovákrendszámos suv...

      Törlés
  9. Akkor kimásolom a rátok vonatkozó részt, mert benne van...

    A Radnóczy & Társai Ügyvédi Iroda az [origo] kérdésére közölte, "a járművezető szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon található, a magyarországi lakóhelye ellenére is jogszerűen vezethet külföldi rendszámú autót, illetve a járművezető a rendszeres külföldi munkavégzéshez, különösen a munkába járáshoz használhat külföldi rendszámú járművet, mivel ebben az esetben méltányolható igény, hogy a munkavégzéssel érintett állam rendszámát használja a vezető".

    Gondolom van munkaszerződés, albérletről papír, stb... meg kell kérdezni amúgy a konzulátuson, hogy milyen papírok kellenek. Az első sokk után, tessék higgadtan olvasni és keresni az adott szituációra vonatkozó szabályokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hozzászólnék a témában, mivel megkéedeztem a magyar konzult Londonban, mit tegyek, 3 hét múlva megyünk haza Magyarországra?! kedvesen közölte, hogy ez egy idióta törvény, nem gondolták át,és hogy amire hazamegyek, biztosan változni fog, de ha nem, akkor reménykedjünk, hogy elfogadják a brit jogosítványt...ha nem, akkor....de biztosan átírják addigra! Ez volt a válasz! Fogalmuk sincs, mit kellene tenni...ez ezt jelenti

      Törlés
  10. Felhívtam a NAV-ot, onnan elhajtottak a rendőrséghez, ők monták hívjam a Közlekedési Felügyelősége-t és adtak hozzájuk, egy nem működő telefonszámot, miután kiderítettem az új számukat ők vissza tanácsoltak a rendőrséghez ....
    Nagynehezen a rendőrségnél kapcsoltak egy illetékest, akinek elmondtam mit szeretnék: van Magyarországon bejelentett lakcímünk, életvitelszerűen külföldön élünk, és a saját külföldi rendszámú autónkkal szeretnénk hazamenni, férjemnek van munkaszerződése (16 oldal) és a lakásbérleti szerződés is az ő nevén van (8 oldal), ez nagyon súlyos pénz lenne lefordítanni, és nem is akarjuk közlekedési rendőrök kezébe adni a fordítást, mert olyan adatokat tartalmaz amihez semmi köze, és még az is ott van hogy nekem nincs munkahelyem akkor én mit vigyek??
    Az angol jogosítvány nem bizonyíték nekik semmire.
    És nem használjuk munkábajárásra a kocsit.
    Az ember többször elismételte, hogy sajnálja ez a jogszabály és kész!!!
    A konzulátus is folyamatosan hívja a rendőrséget, mert fogalmuk sincs mi a teendő.
    Ezt ma derítettem ki másfél óra alatt.
    Szilvi

    VálaszTörlés
  11. Kedves Hicu!
    Police.hu-rol:
    "nem magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművel a közúti forgalomban részt venni, ha:

    · rendelkezik bejelentett külföldi tartózkodási hellyel és ezt a tényt külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal (közokirattal) igazolni tudja, vagy

    · rendelkezik az üzembentartó által kiállított, a birtokba adás időpontját megjelölő hozzájárulással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy a járművet Magyarországon 1 napnál rövidebb ideig használja, vagy

    · rendelkezik a munkáltatója által kiállított olyan munkáltatói igazolással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy rendszeres munkavégzésének helye külföldön van. A rendszeres külföldi munkavégzés céljából használt külföldi rendszámú gépjármű esetén elsősorban a külföldi munkavégzés tényét, annak helyét, gyakoriságát, időtartamát kell igazolni, hogy a hatóság a maga következtetését a rendszeresség tekintetében levonhassa, és nem azt, hogy a járművezető a külföldi járművet rendszeres munkavégzés vagy munkába járás miatt használja.

    · a gépjárműflotta-üzemeltetőtől bérbe vett személygépkocsi bérlője, vezetője, rendelkezik a vámhatóság által kiállított, a regisztrációs adó megfizetéséről a személygépkocsi rendszámát, alvázszámát, valamint a bérbeadó és bérlő adatait tartalmazó - a Kkt. 20. §-ának (4) bekezdése szerinti bírság alól mentesítő – igazolással"

    Mivel a feltetelek kozott VAGY kapcsolat van, elvileg egy angol jogsi eleg kell, hogy legyen, mert van rajta lakcim, es kozokiratnak minosul.

    Hatalyos tv reszlete:
    [A] "meghatározott feltételek fennállását az ellenőrzés során a jármű üzemben tartója, valamint a jármű vezetője közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal köteles igazolni."

    Hat ennyit sikerult talalnom. A tv. nekem nehezen ertelmezheto, es egyebkent meg valami hivatalos embert kell megkerdezni hazaut elott (pl kovetseg), es lehetoleg irasos valaszt kerni, csak, hogy biztosra menjetek. Mi sztem ezt fogjuk csinalni...

    VálaszTörlés
  12. Na, ide is leírom megnyugtatásul.
    Ez csak azokra nézve rossz, akiknek van magyarországi lakcíme! Ez pedig nem igazán helyes megoldás.

    Mert az ember csak egyetlen lakhellyel rendelkezhet (A lakóhely (korábban: állandó lakóhely, vagy állandó lakcím) annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.). Még akkor is, ha az országok nyilvántartása nincs összekötve és soha nem fognak rájönni a dupla lakóhyelyre…
    A tartózkodási hely (A tartózkodási hely (korábban: ideiglenes lakóhely, vagy ideiglenes lakcím) annak a lakásnak a címe, ahol a lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül a polgár 3 hónapot meghaladóan tartózkodik (pl. kollégium, stb.).) természetesen eltérhet a lakhelytől.

    A külföldi tartózkodásnál is hasonló a dolog, csak egy kicsit más a terminológia. Úgy tűnik, hogy a jogalkotók nem tartottak lépést az EU-s csatlakozással (munkaerő szabad vándorlása) és a terminológia a régi maradt vagyis a külföldi letelepedést kell választani ilyen esetben. Ekkor elveszik a lakcímkártyát és a személyi igazolványt, de cserébe kapunk egy határozatot 3.000 Ft illetékbélyeg fejében.
    Ezen az áll, hogy XY ezen és ezen a napon elhagyta Magyarország területét.
    Természetesen bármikor dönhetünk úgy, hogy Magyarországra visszaköltözünk, ekkor új személyit és lakcímkártyát kapunk minden további herce-hurca nélkül az Okmányirodában.

    A fent vázolt megoldás mindenképpen jó a külföldi rendszámú autót vezetők részére, mert így egy esetleges igazoltatásnál a rendőr nem fog magyarországi lakcímet vagy tartózkodási helyet találni az adatbázisban. Kénytelen lesz kissé csalódott arccal visszaadni útlevelünket, jogosítványunkat és más áldozat után nézni egy 800e Ft-os bírság reményében.

    Szóval semmi pánik, ha nincs magyarországi lakcíme az embernek, akkor nyogodtan vehetheti a külföldi autóját.

    Ui: én tegnap előtt csináltam végig a külföldi letelepedés procedúrát.
    Már lassan szakértője leszek a témának. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. LEhet, hogy az megint ingoványos terület lenne nekünk:
      "Itt van Ditke esete, akivel olyan dolog történt, amitől én dobtam egy hátast. Két orvos, három éve költöztek Spanyolországba. Persze a gyerekeikkel. Unios tagország, megtehetik. És most, hogy megszüntették otthon az állandó lakcímüket (hiszen kinn élnek...) megkereste őket a gyámügy, hogy engedély nélkül vitték ki a gyerekeiket az országból (micsoda????? nem Unio vagyunk???) tehát most millió papírt kell beadniuk, ha nem akarnak bajba kerülni. Többek között egy spanyol szociális munkás megy ki hozzájuk, hogy környezettanulmányt készítsen, hogy jó helyen vannak-e a gyerekei. Merthogy ha nincs otthon állandó lakcímük, akkor már kivándorlónak minősülnek, nem ideiglenesen külföldön tartózkodónak, és arra más nem az Unios szabályok érvényesek, hanem egy 1952-es magyar törvény. "
      FOrrás: http://3gyerekkel-irany-anglia.blogspot.com/2012/03/en-es-az-unio.html

      Jelen pillanatban tele a hóbakancsom a magyar bürokrációval. Mikor tavaly jártam bent az Önkormányzatnál, hogy haló, hogy van az, hogy még mindig küldözgetik nekünk a gyerekek beíratásáról szóló levelet, amikor mi nem ebben az országban élünk, amikor lejelentettem, hogy a gyerekek külföldön járnak iskolába, csak néztek rám bután, majd közölték, hogy menjünk fel az oktatási osztályra, mert nem tudják mi a teendő...
      Ott meg azt az infót kaptam, hogy beszéljek az iskolavezetőséggel.

      Valahogy úgy érzem, hogy valahol nagyon el van kavarodva az ügyünk basszus... pedig abban a nyugodt tudatban dőltem hátra, hogy minden okés. Mindenről tudnak otthon..

      Törlés
    2. És nektek még van mo-i lakcímetek? Próbáljátok meg a Népességnyilvántartási osztályt felhívni. Ott biztos tudják, hogy mit kell tenni a gyerekekkel történő külföldi letelepedés esetében.

      Törlés
    3. Na, ezt találtam kisgyerekek esetén:
      "A Vhr. 41/A. §-a értelmében a kiskorú gyermek külföldi letelepedési szándékának bejelentéséhez a szülőnek, törvényes képviselőnek csatolnia kell a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény 77.§ (3) bekezdése szerinti gyámhatósági jóváhagyást is!"

      Forrás: https://segitseg.magyarorszag.hu/segitseg/ugyintezes/okmanyiroda/ugyintezesiutmutato/lakcimigazolvany/lakcimbejelentes_esetek/lakcim_letelepedes.html

      Talán érdemes lenne egy nagy levegővétellel mindent végigcsinálnotok, bár nem könnyű, én tudom! Sok sikert!

      Törlés
  13. A különadós tervezet is csak azokra vonatkozna, akik külföldön dolgoznak, de Magyarországon van bejelentett lakcímük. Mint pl. a határ mentén élők, akik a határ túloldalásra járnak dolgozni, de a jövedelmüket Magyarországon költik el.
    Semmi ok a pánikra.

    Egyetlen jó megoldás a magyarországi lakcímek töröltetése!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mi esetünkben, és gondolom sok más magyar honfitárs esetében is az a gond a magyar lakcím töröltetésével, hogy nem tudjuk ezt megtenni. Még jó sok évig... Ugyanis van a nevünkön ingatlan, amire jelzáloghitelt vettünk fel. Tehát csak akkor jelentkezthetek ki a címről, ha visszafizetem a hitelt.

      Törlés
    2. Es kulfoldre meg azert megy az ember lanya, hogy vissza tudja fizetni a hiteleit, mert a magyaroroszagi bejelentett vagy be nem jelentett fizetesebol lehetetlen lenne. Ordogi karika.

      Törlés
    3. Pontosan erről van szó... annyira elszomorító ez.

      Törlés
  14. Egyébként köszönök minden hozzászólást!
    Majd ha lesz időm, tüzetesen átvizsgálom amiket adtatok, köszi!!!!!

    VálaszTörlés
  15. azért, nekünk talán könnyebb a helyzetünk innét indulva, mert ki az a "hülye" aki angol jobbkormányos autóval akar regisztárciós díjat csalni otthon?! Hehe, ugye ezt nem gondolja senki sem komolyan, hogy majd pálcával nyomkodom a kormány mögül a parkolóházban a gombot, ha egyedül ülök az autóban heheh
    :)

    Mi megyünk májusban és augusztusban is 1 hónapra!!!
    Az itteni jogsin rajta van a mi itteni lakcímünk és a forgalmin is pont az van rajta (bár írtátok, hogy nem érdekli őket) ..

    Nekem mondjuk megvan a papírom, hogy "ideiglenesen külföldön tartozkodás bejelentés" megtörtént.
    Hát majd májusban többet tudok erről mondani.
    Meg azért arra is kíváncsi vagyok, hogy mi alapján állítják meg a külföldi autókat, mert azért gondolom belefutnak igazi külföldiekbe is..ezt kívülről nem látják, hogy na, ennek magyar feje van vagy tényleg svéd/angol/német?!
    Mi az elmúlt 6 évben 2x futottunk bele rendőri ellenőrzésbe.

    Mondjuk, kispandával sem hiszem, hogy reg.adó csalóként megérné angol kocsit hazavinni.
    Na, majd megkérdezem a navis rokonomat, hogy ő hogy látja ezt, mit tud mondani...(tényleg, nekem van egy navis rokonom ez most ugrott be) heheh :)

    VálaszTörlés
  16. Ha igazoltatás lesz, akkor azt nem szúrópróbaszerűen fogják megtenni. Hanem lezárnak egy útszakaszt és ott mindenkit igazoltatnak. Ha épp arra jársz, akkor téged is.
    És ha a rendőr nem tudott behajtani elég bírságot és a főnöke ott áll a háta mögött és épp válófélben van, akkor bárkivel kekeckedni fog. Mert nincs pontosan definiálva, hogy milyen papírt fogadhat el.

    A jelzáloghitelhez: nem akarok kukacoskodni, de a bank folymatosan nézi, hogy van-e lakcímed otthon?

    Hát, reménykedjünk, hogy az ombudsman el tud valami változást érni a sok "okos" jogász között. Amúgy meg bekaphatják....
    Nikol

    VálaszTörlés
  17. Iskolaugyben en annyit tettem, h kertem az iskolatol egy papirt, h a gyerek oda jar. Arra nem emlekszem h egyaltalan fejleces volt-e, talan annyi sem. Ezt bevittem a keruleti korzetes iskolaba, leadtam az irodaban, elfogadtak siman angolul. Azota ezugyben nem volt kavar, azelott a szuleim, akikhez bejelentkeztunk, rendre kaptak a fenyegetozest. Gondolom nemsokara megint kezdik, h 14 lesz a gyerek egy ev mulva. Majd megint viszek nekik egyet.

    VálaszTörlés
  18. Dóri, tehát ha van Residency Cardunk, akkor a magyar személyivel, magyar jogsival, magyar állandó lakcímmel vezethetünk külföldi rendszámú autót?
    Az én kérdésem, amire nem kapok választ sehonnan, HOGY tudja a rendőr bizonyítani, hogy már több, mint 24 órája Magyarországon vagyok? Gondolom, nem nekem kell igazolnom az ellenkezőjét, ha megállít.
    Zsan

    VálaszTörlés
  19. A baj az, hogy sehol nincs konkretan leirva, hogy mit koteles a rendor elfogadni egy kulfoldon elo magyartol. Raadasul, ha valami maganokiratnak minosul, akkor konzul altal hitelesitett forditas kell rola... De varjuk ki, hogy mi lesz ennek a vege. Mar az ombudsman is mozgolodik. Remeljuk a legjobbakat.
    En a hetvegen jartam otthon kulfoldi rendszamu autoval es egy darab rendort nem lattam az utakon. Ennyit a nagy razziarol. :-)
    Nikol

    VálaszTörlés
  20. Èn arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a törvény ellenében nem csak mint jármüvezetö, hanem mint üzemeltetö is lehet véteni. A törvény azt is kimondja, hogy a magyar lakcímmel rendelkezö személy nem lehet üzemeltetöje külföldi rendszámú autónak.
    Nos, tegyük fel, hogy megállítanak, bemutatom a külföldi papírokat, amivel igazolom, hogy vezethetem az autót, mert mondjuk ott dolgozom, tartózkodom, élek. Ám ekkor megkérdezik, hogy ki az üzemeltetö? Hát bizony az is én vagyok. Megnézik van-e hazai lakcímem és ha van, máris lefoglalják az autót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, ez nagyon hasznos információ. De szomorú is egyben :(
      Le vagyok még mindig döbbenve...

      Törlés
  21. Szia Emő!

    Ez az első hozzászólásom Nálad, juhéjj!!! :-)))))
    Iskola-ügyben szeretnék írni, mert nálunk a családban és a baráti körben is többen vannak hasonló helyzetben.
    Az a helyzet, hogy amíg magyarországi bejelentett lakcímetek van, addig a gyerekek Magyarországon iskolakötelesek. Azaz egyenlőre még csak Édua, de szeptembertől elvileg Csongor is. Ilyenkor az a legjobb megoldás, ha beíratod a körzetes általános iskolába, és közlöd, hogy életvitel-szerűen külföldön éltek. Ők vezetik a naplóban, hogy van egy B.É. nevű gyermek a 2.A-ban, aki tartósan külföldön tartózkodik. A középiskolával kicsit bonyolultabb lesz, ha addig még fennáll ez az státusz. De ez a procedúra semmilyen gonddal nem jár, és a gyámügy is leszáll Rólatok. mert az iskolakötelezettségnek így eleget tesztek. (az lehet, hogy évente kell igazolást küldeni, hogy Angliában igenis járnak iskolába, és elvégezték az évet, ezt sajnos nem tudom).

    Merci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, szuper! Nagyon köszönöm Merci!

      Tudod mennyit kilincseltem utána az Önkormányzatnál és ezt senki nem tudta! :)

      Törlés
  22. Sziasztok!
    Én is felhívtam az iskolát amikor kijöttünk 2005-ben. (A dohány utcait, de lehet hogy az már megszűnt?) Bejelentettem, hogy Kitti nem fog odajárni, mert külföldön vagyunk ill. leszünk. Pár hónap múlva mégis kaptam egy levelet otthon, az iskolától, hogy miért nem ment Kitti iskolába? Erre megint felhívtam őket, és megint bejelentettem, hogy külföldön vagyunk! :) Azóta semmi gond! Peti miatt viszont nem írtak és én sem strapáltam magam, majd ha írnak egy levelet, felhívom őket..... Ez az autó dolog nagyon nagyon elszomorít, hogy akárhova mehetek az autómmal csak haza nem? És állandóan a válófélben lévő rendőrök hangulat ingadozásaitól kell rettegjek? Huh. Nem semmi! Mondjuk idén biztos nem akartunk kocsival hazamenni....Szerencsére.
    Üdv. Andi

    VálaszTörlés
  23. Sziasztok!

    Most hivtam fel a rendorseg kozlekedes felugyeleti osztalyat es egy segitokesz uriember elmondta, hogy ebben az esetben a jogszabaly milyen modon alkalmazando.

    Ha a rendor megallit magyarorszagon az angol rendszamu autommal, akkor az elso dolog, amit meg fog kerdezni, hogy rendelkezem barmilyen magyarorszagi lakcimmel (allando, ideiglenes, tartozkodasi hely). Amennyiben a valaszom "nem", tovabbi jo utat kivan es mehetek tovabb.

    Ha a valaszom "igen", abban az esetben a kovetkezo kerdese az lesz, hogy en vagyok-e az uzembentarto. Ha en vagyok, akkor a rendszamot ott helyben leszedi es az auto motorterfogata alapjan megallapitott dijszabas szerint maximum 800.000 Ft buntetest szabhat ki.

    Ha nem en vagyok az uzembentarto, csak vezetem az autot, akkor az auto uzembentartojanak bejelentett lakcimet fogja leellenorizni. Ha tegyuk fel a felesegem az uzembentarto, viszont O is rendelkezik magyar lakcimmel, ugy a buntetest ra szabjak ki es az autot ebben a helyzetben is lefoglaljak.

    Gyakorlatilag a jogszabaly azt tiltja meg, hogy magyarorszagi lakcimmel rendelkezo allampolgar, kuldfoldi auto uzembentartoja legyen.

    Kerdeztem azt is, hogy abban az esetben ha a tartozkodasi helyem Anglia es a lakcimem magyarorszag, a jogszabaly hogyan ertelmezendo es azt monda, hogy termeszetesen ebben az esetben is vonatkozik ram az emlitett paragrafus es nem lehetek uzembentartoja kuldoldi autonak.

    A megoldas az, hogy az angliaban elo magyar allampolgar megszunteti magyarorszagi allando lakcimet. Viszont ebben az esetben nagyon sok hivatali ugyet nem fog tudni ugyintezni.

    Ha hazasparrol van szo, akkor azt megtehetik, hogy a feleseg megszunteti a magyar lakcimet es bejelenti a kulfoldi letelepedest es az auto uzembentartoja O lesz es egy kolcsonadasi szerzodessel a ferj ezt az autot mar hivatalosan is vezetheti.

    Remelem, hogy ez az informacio hasznos lesz masok szamara is.

    Udvozlettel,
    Velykovits Zsolt

    VálaszTörlés