2012. február 25., szombat

Mese a becsapós zárról

Az eset a múlt héten történt. Elmentem a gyerekekkel kicsit csavarogni, olyan három órát voltunk távol. Hazaértünk, átöltöztünk itthoniba és elkezdtünk tenni-venni.
Valamit be akartam vinni a kisfürdőszobába amikor sokkoló dologgal találtam szemben magam. Az ajtó zárva volt, belülről.
Ilyen a zárja:

De az a durva benne, hogy akkor van nyitva amikor vízszintesen áll és akkor van zárva amikor függőlegesen. És csak bentről lehet bezárni. 
Akkor és ott zárva volt. Totálisan.
Amikor elmentünk otthonról én voltam bent utoljára, ezt a fürdőszobát nem használják a gyerekek. Ráadásul tudtam, hogy kinyitottam a szobaablakot és kinyitottam a fürdőszobaajtót, hogy szellőzzön.

Egy ideig néztem mint a lukinyúl, aztán hirtelen az jutott eszembe, hogy basszus mi van ha van bent valaki?

Szóval kicsit megijedtem. Kitereltem a gyerekeket a folyosóra és hívtam a rendőrséget. Sűrűn elnézést kértem és mondtam, hogy egyszerűen lehetetlen, hogy magától bezáródjon belülről az ajtó, főleg mikor nyitva hagytam. Mert ha elfordulna a zár, függőlegesből vízszintesbe, akkor is maximum kinyílna az ajtó, mert vízszintes a nyitott állapot.
De a zár nem laza és szorul...
A gyerekek nem járnak abban a szobában, ráadásul ők már a folyosón vették a cipőt amikor kinyitottam a szobaablakot és a fürdőajtót.

Hát jól elbeszélgettünk a rendőrbácsival. Kérte, hogy hívjak át egy szomszédot, vagy várjam meg a férjem a folyosón a gyerekekkel. Majd mondta, hogy hívjam vissza ha járkálást hallok bentről.

Szóval ott ültünk a folyosón és felhívtam a barátnőmet Zsuzsit. Szegény éppen elég rosszul volt.
Röhögve meséltem neki, hogy miért strázsálunk kint, erre ő azt mondta: maradj ott, ahol vagy és átjövünk a gyerekekkel (ő is egyedül volt otthon). Közben összeszedtem egy esernyőt meg egy vascsövet és többször bementem a lakásba, hogy hallgatózzak a fürdőajtónál.

Tényleg Zsuzsiék átértek két perc alatt és nagyokat röhögve meséltem neki, hogy mi van, viszont reszketett a térdem.

Ahogy a rendőr tanácsolta felkapcsoltam bent a villanyt és figyeltem látok-e lábat, de nem volt.
Aztán kintről egy pénzérmével nagy nehezen elfogattam a gombot és megrángattam az ajtót. Mire kinyílt.

Nem volt bent természetesen senki.
Visszahívtam a rendőröket, hogy átjött egy barátom és kinyitottuk. Nagyon aranyosak voltak, jól esett, hogy nem néztek hülyének.

De azóta is foglalkoztat a kérdés: hogyan záródott be a zár, amikor vízszintes a nyitott és függőleges a zárt állapota és csak egy irányba lehet forgatni?
Ráadásul nagyon szoros, nincs kilazulva még most sem.

Kísérleteztem vele, hogy hogyan záródhatott be, becsaptam az ajtót, félig elfordítva hagytam a zárat stb. de semmi nem történt.

Rejtély...

28 megjegyzés:

  1. Hmmm....ilyenkor érzem úgy hogy talán mégsem paranoia mikor valaki bekamerázza a saját lakását.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hallod Christine én már százféle módot kipróbáltam hogyan csapódhatott be, de semmi eredmény.
      Hogy felfelé forduljon egy amúgy is szorulós zár? :)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg érthetetlen. Gondolom frászba voltál rendesen. Velünk egyszer történt hasonló, de akkor a gyerek is bent volt és nem birta kinyitni (olyan 2,5 éves volt akkoriban) hát mit mondjak levert a viz mire betörtem hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uhh, gondolom az kemény lehetett. Bepánikolt gondolom a kicsi is...

      Törlés
  4. Nekünk még Debrecenben volt hasonló, az is rejtély volt sokszor, míg egyszer fel nem tűnt, hogy ha egy bizonyos állásban van az az elfordulós kis dolog, akkor ha bezárod, utána arrébbcsúszott, és megvolt a baj (általában csavarhúzóval kellett szétszedni az egészet, már egész nagy gyakorlatom volt benne..) szóval lehet akár ez is hasonló, mindenesetre, örülök, hogy jól végződött :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbálgattam különböző állásokba csavargatni és különböző erősséggel becsukni az ajtót (amit bár az esetkor nyitva hagytam). :) Akkor sem volt hasonló eredmény. :S

      Törlés
  5. juj. engem is a frász törne ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit meg voltam ijedve, hogy na majd azt gondoljátok milyen hisztis vagyok. :D :D Jó látni, hogy azért te is megijedtél volna :D

      Törlés
    2. Hihi, hát mondjuk engem elég könnyű megijeszteni! (de ezt most úgy írod, mintha ismernél... )

      Törlés
  6. az en kisfiam a kormevel elforgatta a kulso reszet. azzal meg elfordult belulrol a zar. SZerintem kerdezd azert meg a lurkokat, hatha valamelyik jart arrafele:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én lennék a legboldogabb, ha a gyerek elforgathatta volna, de 1. én is alig bírtam elforgatni, mikor a kinyitásával veszkölődtem, 2. a gyerekek kint vártak a folyosón és vették a cipőiket, amikor kinyitottam az ajtót és az ablakot,
      3. ők nem járnak abba a szobába, ahonnan a kis fürdőszoba nyílik. :)

      Törlés
  7. Talán kérdezd meg a kis csoda gyereket.Ámulok-bámulok a te két mindenkimélokosabb kölyköd sem tudott csinálni semmit...Döbbenet

    VálaszTörlés
  8. Emő, nem akarod moderálni a megjegyzéseket a jövőben? :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kénytelen voltam visszaállítani a moderálást. :(

      Egyébként NoSignalt nem én töröltem ki. Azt hittem ő maga vette ki a kommentjét (nem tudom ilyet lehet-e), de nem voltam gépnél mindenesetre, amikor törlődött. Sajnáltam is.

      A gyerekek meg nem kitiltva vannak (bármikor odamehetnek), hanem egyszerűen nem járnak oda.

      Törlés
  9. hát engem a frász kitörne ilyen esetben

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én is nagyon nagyon megijedtem. Remegtem, amikor eszembe jutott, hogy van bent valaki. Ráadásul az erkélyajtó sem volt bezárva, a hálóablak meg nyitva volt, hogy szellőzzön...

      :(

      Törlés
  10. Hát, én is frászt kaptam volna...
    Mióta megpróbáltak betörni hozzánk, és éjjel kettőig ültünk a folyosón, mire rendőrség, helyszínelés, és ajtónyitás megvolt, máshogy nézem a dolgokat.

    Egyébként szemmel láthatóan nem tudták kinyitni az ajtót-két zár nem engedett-de azért a rendőrök megvárták az ajtó kinyitását-nem semmi ám éjfél után lakatost találni!- hátha mégis...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát hallod... én is cseréltettem volna zárat. Nem tudtam volna nyugodtan aludni.

      Egyébként egyszer talán Kata barátném mesélte, hogy kisgyerekes ismerőseinek nagyon kicsi volt a lakása és az előszobában tárolták a babakocsit meg a kismotort, az ajtó előtt. Hát a rablók meg amiatt nem tudtak bemenni :))

      Amikor egyszer itt Angliában elloptak pár dolgot a kertből (még az alagsori lakásban laktunk) akkor minden éjjel odatoltam a babakocsit a bejárati ajtó elé :D

      Törlés
  11. Szia, bocs, hogy itt offolok, a Nőstényeken miért kell regisztrálni? (manner)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Manner! Jó látni téged :)

      Egy nyilvános, nagy látogatottságú honlapnak sajnos mostanában ez elengedhetetlen a fórumozáshoz vagy a hozzászólásokhoz (auti.hu, tanítani.info). Olvasni természetesen lehet regisztráció nélkül is. :)

      Hidd el én sem szeretem a kötelező regisztrációkat, ezért nincs ilyen itt, a saját blogomon, de szerencsére a nőStényeken elég egyszerű a regisztráció is, nem kell eladnod a lelked valami nagyvállalatnak hozzá. :)

      Törlés
    2. Jó, akkor megteszem... csak picit muszáj volt morcognom... :)

      Törlés
    3. Örülök neki nagyon és hidd el, megértem a morcogást is. :)

      Törlés
  12. Nekunk is ilyen a furdoben a zar..
    Anyamadar, te nem hiszel a szellemekben, ugy emlekszem. Nekem Bval terhesen csukodott be az osregi, allitolagos szellemekkel, sotet bordelyhazi multtal rendelkedo hotelban egy be nem csukodhato ajto..
    vannak furcsa dolgok..
    a zarat lecsereltetek azota?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Edinbogyó én pont az vagyok, aki hisz a szellemekben. Ésmindig elszomorodom, amikor kiderül, hogy egy szellemfotó csak hamisítvány. :) :D

      De persze ezt nem szabad nagydobra verni, mert ciki :)

      Törlés
  13. OFF
    Halihó,

    Blogspoton ki-ki a saját kommentjét ki tudja törölni elküldés után is. (Kis kuka-ikon jelzi a hsz alján)
    A posztíró az adott poszthoz tartozó összes kommentet ki tudja kukázni, utólag is.

    ON

    Hogy a témához is szóljak: háááát elég hátborzongató...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, köszönöm! :)
      Akkor már világos. Nem tudtam elképzelni, hogy hogyan törölte :D

      Törlés
  14. oooh, ez de rossz érzés lehetett. Most kattog az agyam..lehet, hogy véletlenül valahogy elfordítottad, aztán mikor elmentetek becsapta a huzat...
    Én nagyon meg tudok rémülni, még belegondolni is rossz, hogy arra gondoltál, hogy valaki van bent, mert akár lehetett volna is...hehe juj..

    VálaszTörlés