2012. október 23., kedd

Anglia, iskola, önkéntesség

Ma a nőStényeken írtam az angol iskolákról, a közösségről, a szülői akciócsoportról.

"- Kérlek titeket, vágjatok pofon, ha megint elvállalok egy ilyet – sóhajtott Jane, miközben a popcornt zacskóztuk az iskola konyhájában. Nem hittem, hogy valaha bármi kifogna rajta, de őszintén szólva annyira nem lepődtem meg.
Amikor beirattuk a gyerekeinket egy angol iskolába, még nem sejtettük, hogy ez itt nem csak egy állami intézmény, hanem igazi közösség. A szülők mindannyian részt vesznek az iskola építésében-szépítésében. Sokan dolgoznak önkéntesként a szabadidejükben: szülők, nagyszülők.
Hogy miket csinálnak? Például olvasnak a kicsi gyerekekkel; csak ott kell ülni mellettük és kijavítani őket ha rontanak, bátorítani, dicsérni őket.
Amikor anyukám itt volt nálunk, ő például bement segíteni és varrni tanította Csongit és az osztálytársait. Mindig kell segítség a nagyobb kézművesfoglalkozásoknál is, például amikor jelmezt vagy speciális dolgokat készítenek."
Ha érdekel titeket a poszt folytatása, akkor kattintsatok ide:

http://nostenyek.com/2012/10/23/szuloi-akciocsoport/


8 megjegyzés:

  1. Cake-sale hehe, mennyit sutottem :)
    Eleinte probalkoztam mindenfele magyar fiinomsaggal, de nem vettek, mert nem ismertek, hat sutom a fairy caket meg a flapjacket.
    Most megyek a tengereszkadetokhoz a tuck-shop (zsepbenzelkolto minibolt, a foglalkozasok kozepen a negyedoras szunetben elverhetnek par fontot csokira, uditore, cukorkara) keszleteit feltolteni, en vagyok az szmk :)
    Holnap meg a suliban lesz nyilt nap, megyek teat/kavet es sutit felszolgalni a tobbi szulonek, a bevetel az iskolai szmk-t gazdagitja, a sutit en sutom (meg masok persze). A bevetel aztan megy a gyerekeknek, a kovetkezo beruhazas az uszodai startkovekre megy majd es vizipolo kapukra, h jatszhassanak. Az edzo is en vagyok. Itt tenyleg minden extrat a szulok csinalnak es ez remek.

    Ismerek olyan iskolat, ahol sajat uszoda nem leven bekeretoztek egy gazdag magaiskola uszodajaba ingyen (charitable status, beengedtek oket), az oktatot megszerveztek maguk, a gyerekek valami 2 fontert uszhatnak, onkoltsegesen. Persze ezt meg kellett szervezni.
    En most a kadetjainknak szeretnek vmi uszaslehetoseget talalni hasonloan ingyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Hihi, hát én is próbálkoztam olasz sütivel, meg magyar sütivel, de nem merték megvenni. A múltkor Mashu meg a gyerekek sütöttek végül cupcake-et, az elfogyott egy perc alatt.

      Imádom ezeket a dolgokat itt. :)

      Törlés
  2. Tudod hogyhívják ezt a jelenséget itthon a jó öreg Magyarországon:BENYALÁS A TANÍTÓ NÉNINEK-JOBB JEGY A GYEREKNEK. Undorító!

    VálaszTörlés
  3. Ez egyaltalan nem olyan jellegu dolog. Idezek egy hozzaszolasombol a Nostenyekrol:
    "Nálunk is volt olyan a három év alatt, hogy nem tudtunk csatlakozni egy rendezvényhez sem. Volt, amire el sem jutottunk, de sosem éreztem úgy, hogy hátrányunk lenne belőle.

    Már az is sokat jelent, hogyha valaki annyival járul hozzá, hogy megveszi a süteményt a vásáron.
    Vagy beküld a gyerekkel kiürült kukoricapelyhes-dobozt, papírtörlő gurigákat, tojástartókat, amikor barkácsolnak valamit is ilyenekre van szükség, tavasszal meg mondjuk növényeket, amiket kiültethetnek az apróságok amikor erről tanulnak.

    Pont az a lényeg, hogy nem kell zsizsegni, mert a kis segítség is értékes.

    Abból van gond, hogyha nincs egy önkéntes szülő sem az úszásnál, mert akkor az annak az osztálynak elmarad. Vagy ha nincs elég pénz, akkor nincs fedett uszoda és nincs télen úszás.
    "

    Tehat az onkentesseg magatol ertetodo, mert a kozosseget epited vele, nem jar elony a gyereknek, se a szulonek.

    VálaszTörlés
  4. Nevtelen, ehhez a tanitoneninek semmi koze. Es nincs osztalyzas sem. Hat igy...

    VálaszTörlés
  5. Nevtelen: tudod, hogy teljesen mas az Angol iskolarendszer, mint a magyar, van kulonbseg az Angol es a magyar kulturkor kozott, eleg jelentos? Nincs is ertelme osszehasonlitani.

    VálaszTörlés
  6. Arról nem is beszélve, hogy a magyar iskolákban-óvodákban se fetétlenül származik számszerű, jegybeli előny a gyereknek abból, ha a szülő önkénteskedik. (mert vannak ilyen helyek Mo-n is, még csak Waldorfnak se kell hozzá lenni, sima önkoris oviról ill. katolikus általános iskoláról beszélek)

    VálaszTörlés
  7. Én nagyon élvezem, hogy ilyen közösségesdi feladatok vannak, bár eddig csak a sütésben meg a múzeumlátogatásban segítettem. Nálunk most új játszótérre gyűjtenek az iskolában. Ja, és ami Magyarországot illeti: szerintem kivétel nélkül minden normális oviban/iskolában örülnek az alulról induló kezdeményezésnek (vagy legalább elviselik). Az egyik ismerősöm pl. saját kezűleg fordította fel az óvodai életet vásár/jótékonyság/gyűjtésszervezéssel, boldogan ment utána a többi szülő. Szóval próbálkozni kell és lehet!

    VálaszTörlés