2011. november 17., csütörtök

Kedves Kovács András Péter!

Elsőnek szeretném elmondani, hogy nagyon örülök a megkeresésének. A szóbanforgó levelet a facebook rajongói lapján megadott info@ kezdetű emailcímre küldtem el november 14-én, hétfőn, illetve eljuttattam egy másik emailt az RTLKlubnak is.
Az önnek írt levelem - amit első felhorgadásomban írtam -. úgy érzem, hogy eléggé karótnyelt anyatigrisesre sikeredett, pedig higgye el, nem ezt szerettem volna, főleg mivel úgy láttam, hogy a stílus miatt a mondanivaló kevésbé ment át. Tehát a "hisztizésért" én is elnézést kérek.

Köszönöm, hogy megértette: az autista nem egy jelző amit az ön által megjelenített emberekre lehet alkalmazni. Ahogy más fogyatékkal élőkkel sem viccelődünk, úgy őket is hagyjuk ki a sorból.
Az autista családtaggal élő családoknak sok kirekesztéssel és meg nem értettséggel kell szembesülniük, az autista gyerekek és felnőttek gyakorta esnek csúfolódások céltáblájává.
Ezzel kapcsolatosan szeretném ajánlani a National Autistic Society egyik kampányfilmjét (jelenleg sajnos csak angolul elérhető).


A bocsánatkérést köszönettel tudomásul vettem, az általam ismert magyarországi autistákkal foglalkozó szervezettel felveszem a kapcsolatot és eljuttatom hozzájuk az ön elérhetőségeit.
Tisztelettel:
Soproni Emőke

29 megjegyzés:

  1. http://velvet.hu/celeb/2011/11/17/kovacs_andras_peter_elnezest_ker_az_autista_vicc_miatt/

    VálaszTörlés
  2. elolvastam a velvetes cikket, es bar korrekt dolog a humoristatol, hogy elnezest kert, de ugy gondolom, hogy a lenyeg tovabbra sem jott le neki.
    nem csak az anyai erzesek megserteserol volt szo, hanem arrol, hogy milyen sokat artott egy fontos ugynek. de tulajdonkeppen ez a hirveres a tema korul, megiscsak segithetett valamit. a video meg nagyon jo, koszi! enn

    VálaszTörlés
  3. :)
    Azért ha lesz valami folytatás, akkor azt is ird meg!

    VálaszTörlés
  4. Szerintem meg ez a hisztéria, cinikus feltételezgetés többet árt az autisták ügyének, mint egy szerencsétlen megjegyzés.
    Igen, nem volt jó a hasonlat, de az emberek jelentős részének csúszott már ki a száján hasonló.
    Ha egy előre kitervelt, lejárató szöveg lett volna részéről az autistákról, akkor érteném az indulatokat, de így?!
    Meg sem vártátok, hogy reagálhasson, egyből rohantatok a munkáltatójához, meg nem tudom milyen bizottsághoz.
    Remélem, annyi belátható, hogy jó érzés azért van a humoristában, bár ti rögtön leírtátok őt.
    Még egyszer mondom, nem azzal van a baj, hogy nektek ez rosszul esett, hanem ezzel a fröcsögős stílussal.

    VálaszTörlés
  5. Teljesen egyetértek az előttem szólóval, és Rosszindulatú Vászkával is az eredeti posztból. Ahogy valaki már írta, a vicc műfajába ez bele kell hogy férjen, ha nincs mögötte rosszindulat. Ezen az alapon mindenen meg lehet sértődni.

    Amúgy nem csak Mogács, hanem Kőhalmi is viccelt az autistákkal, sőt ő "rosszabb", mert konkrétan egy autista kisfiúval viccelt. ("SAKKTÁBORBÓL VISSZAFELE MEGMONDJA A CSAPATBÓL AZ AUTISTA GYEREKNEK, HOGY ADJA FEL A PARTIT, MERT MEGY A VONAT. – ANYÁM NEM TUDJA, HOGY MI EZ A BETEGSÉG, A GYEREK MEG AZT SEM TUDTQA, HOGY VOLT ELLENFÉL, DE FELADJA.")
    http://www.showder.hu/n/cikk.php?as=211&cc=1&m=2

    Most akkor róla is feltételezitek, hogy az autistáknak akart rosszat? Akkor miért nem volt botrány?

    És a legszomorúbb abba belegondolni, hogy ki járt ezzel az egésszel a legjobban? A Velvet, mert ma is hozta azt a kattintás számot, amit a hirdetők elvárnak tőle, amúgy meg tesznek az autistákra. Nem az autisták ügye érdekelte őket, csak botrányt akartak generálni. Ami persze nem sikerült, mert mindkét fél túl kulturált volt ahhoz. És KAP bebizonyította, hogy igazi úriember. Az autisták pedig nem tudom, hogy jól jártak-e.

    Úgyhogy, kedves posztoló, bár érthető hogy ez neked miért esett rosszul, legközelebb érdemes lenne gondolkodni, mielőtt nekiesel valakinek...

    VálaszTörlés
  6. Kedves névtelen kommentelők! Elnézést kérek, hogy csak így ömlesztve írok, de most nincs időm hosszabban, egyesével válaszolgatni, ezért dióhéjban.

    Elsőre van egy olyan furcsa érzésem, hogy nem olvasták el a fenti posztot, azaz azt a levelet, amiben külön kiemelve elnézést kértem az előző levél stílusáért.

    A másik dolog: egyszerűen nem bírom felfogni, hogy hogyan gondolhatja azt egy feltételezem értelmes, internetezni és írni tudó felnőtt ember, hogy azzal nincs semmi baj ha valaki az autista szót negatív értelmű melléknévként használja. Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy önöknek az is megfelel ha valaki mondjuk a végstádiumos rákos betegeken viccelődik?
    Mert ha ez ellen sem lenne kifogásuk, azt hiszem nincs miről vitáznunk a továbbiakban.

    A harmadik: én azt gondolom, hogy KAP tudatlanságból alkalmazott egy nem odaillő jelzőt, amivel sajnos nevetségessé tette az autistákat. Nem jelentettem fel őt se médiahatóságnál, de a "munkáltatójánál" csak reméltem, hogy valamelyik csatornán elér hozzá a levél.

    A negyedik: nem élek Magyarországon, nincs lehetőségem arra, hogy magyar adásokat nézzek. A kérdéses jelenetre Ritta hívta fel a figyelmemet. Amennyiben más komikus is viccelődött ezzel, remélem ő is megjegyzi, hogy nem vicctéma.

    A másik posztnál rótta fel nekem egy másik kommentelő, hogy miért emlegetek szakadékot. Azért emlegetem mert létezik. Nem városi legenda, hanem komoly tanulmányok is bizonyítják, hogy sajnos a pervazív fejlődési zavarral született gyerekek és családjaik mindinkább elszigetelődnek a többségi társadalomtól, nem én találtam ki ezt a hasamra ütve. Ráadásul azért a saját bőrömön is tapasztaltam, hogy míg itt Angliában csak mosolyogva néznek a gyerekre, ahogy a bevásárlókocsiban gubbaszt, úgy otthon sajnos rengeteg ember késztetést érez arra, hogy lecsesszen miatta vagy beszóljon...
    De a legjobban az modellezi ezt a szakadékot, hogy a társaság nagyrésze még mindig nem érti, miért kifogásoltuk, hogy valaki ezt a szót negatív értelemben használja, valakiknek a kifigurázására. Ez ami mélységesen elszomorít...

    VálaszTörlés
  7. Szerintem korrekt mindegyik levél, korrekt a válasz, gyors is volt, jó, hogy két napon belül válaszolt, elnézést kért, és értette a lényeget. Az én értelmezésemben mindkét oldalról rendben van most már a dolog.

    VálaszTörlés
  8. Timi én is remélem, hogy innentől ezzel nem fognak poénkodni, nem használják negatív jelzőként. Lehet, hogy közben jópáran elküldtek engem melegebbre, de ez a része nem érdekel. :)

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!

    Úgy gondolom túl van eez a dolog kicsit ragozva.Nem csak a társadalomnak kell toleránsnak lenni hanem a mindenféle mássággal élŐknek is. Ők sem zavarhatnak másokat, nem csak ő körülöttük forog a világ.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Névtelen!
    Mitől van ez mégis túlragozva? Mert arra kértünk egy közszereplőt, hogy a televízióban jópár néző előtt ne használja az autista szót mint negatív jelzőt?
    Kedves névtelen ezért forogna körülöttünk a világ???
    A kerekesszékesek alig tudnak bejutni a középületek jórészébe, pedig kötelező lett volna az akadálymentesítés? Körülöttük forog a világ? A közlekedési lámpák nem jeleznek csipogással, hogy mikor van zöld. A vakok körül forogna a világ? A nagyothallóknak nincs mindenhol, postán, állami intézményekben olyan pont ahol jobban hallanak.
    A mozgáskorlátozottaknak való parkolóhelyeket gyakran elfoglalják a böhömautósok, meg illetéktelenül használják az igazolványokat, így a valódi rászorulóknak nincs hely.
    A speciális igényű gyerekek nem férnek be a tanrendbe a legtöbb helyen, spec. iskolába küldik őket, nem integrálják, hanem még jobban elkülönítik.

    Na basszus tényleg körülöttük forog a világ. Mondjam még???

    VálaszTörlés
  11. Azért van túlragozva, mert meg sem vártátok, hogy reagál-e egyből irkáltatok indulatból mindenfelé (érdekes, hogy így is csak itt értesült a dologról).
    Én azt gondolom, hogy nem csak azzal van a gond, hogy a társadalom nem fogadja el a mássággal élőket, hanem maguk az érintett családok sem.
    Hiába győzköditek egymást, magatokat, hogy ők nem mások, hanem többek, nem betegek, hanem ...
    Elhiszem, hogy baromi nehéz ez.
    És nagyon tisztellek, Anyamadár, a viselkedésedért, a hozzáállásodért.
    De szerintem néha, percekre, le kellene ülni és nagyon őszintén kimondani magatoknak, amit éreztek, gondoltok. Ettől nem lesztek gyengék vagy rossz szülők.
    Aki tényleg elfogadta már a másságát, annak egy ilyen hasonlat nem üthet ekkorát.
    Én nem tudnám ezt így végigcsinálni, mint ti...

    VálaszTörlés
  12. Az a igazsag,hogy en zsido szarmazasu vagyok. Megis jol tudok nevetni a zsido vicceken.

    Anyamadar, keress ra Russell Peters-re. O egy remek, kanadai indiai stand upos, imadom. Nagyon durva poenokat lengetett meg suketnemakrol, es a PC-s nyugati vilagban meg mindig megengedettek a viccei.
    Ugyanakkor mostanaban volt egy botrany abbol,hogy rasszista megjegyzest tettek egy sportolora.
    A kulonbseg,hogy az elso esetben viccelt az illeto es ezt felfogtak. A masodik esetben sertegetett es ezt nem engedtek. Szerintem nektek is disztingvalni kellene.
    De nyilvan nagyon nehez a helyzetetek, ti latjatok , ti erzitek,hogy kell-e kuzdenetek.

    Es, hat igen. Ne hasznaljuk az autista szot,mint lehetseges negativ jelzot. Toroljuk a kreten szot is (talaljunk ki mast a hypotyreosisosokra), le a hikomattal (marmint a trabantok feliratat kerem atjavitani, visszamenoleg). Par ezer szoval szegenyebb lesz ugyan a magyar nyelv, de sebaj, legalabb politikailag korrektek vagyunk, senki nem sertodhet meg, mosolygunk egymasra, vagy egymas mellett, duplagondol, nem mondjuk ki,mert barmin, barki barmikor megsertodhet es beperelhet.

    Es, ha legkozelebb viccelodsz a lanyoddal, nehogy azt talald neki mondani: "De suket vagy!" mert azt a suketek neveben valaki majd jol kikeri maganak! Mondd helyette,hogy te kis buta... na nee, azt se lehet,megsertodnek a butak...

    VálaszTörlés
  13. Komolyan döbbenet mennyire nem értitek ezt az egészet...

    Sajnálom, hogy attól szegényebb lesz a magyar nyelv, mert nem fognak a televízióban negatív jelzőként viccelődni az autizmussal (legalábbis egy ideig, legalábbis egy ember).

    Komolyan. Szégyenlem magam miatta. Bocs. Meg minden.

    VálaszTörlés
  14. Én valahogy úgy érzem, hogy nem a viccelődéssel van a baj, minden emberen, embercsoporton van olyan amit ki lehet figurázni, lásd rendőrviccek, szőkék, falusiak, városiak, vakok, némák, stb. De kell hogy legyen egy határ, amire azt mondjuk, hogy ez már túlzás, mint pl. az autisták lehülyézése vagy a mozgáskorlátozottak lenyomorékozása. Ugye utóbbira már felvonnák a szemöldökünket ? És jobb helyeken már a gyerekeknek is megtanítjuk hogy a bácsi azért ül a kerekesszékben mert nem jó a lába. Ez egy folyamat volt amíg ide eljutottunk, de ha az autistákról továbbra is lehet ilyen megközelítésben beszélni, akkor soha nem jutunk el arra a szintre, amiért az Anyamadárhoz hasonló szülők erejükön felül dolgoznak. Szerintem.

    VálaszTörlés
  15. Kedves Névtelen,

    Legalább egy nick-et elárulhatnál magadról. Köszi.

    VálaszTörlés
  16. Szerintem mindenki tudja/erzi/remeli, hogy nem direkt lett hasznalva negativ jelzokent az autista szo. De pont ezzel van a gond, hogy csipobol jott, mintegy a hulye szinonimajakent. Es ha most ezt csendben hagyjuk, akkor ez siman meg is honosodhat. Itt azon van a lenyeg, hogy ezt elkeruljuk.

    Masik meg, en is szoktam viccelodni betegsegekkel, hovatartozassal, mert a vicc az vicc, de csak szuk korben, es figyelve arra, hogy ne sertsek meg mast. Nem mondok zsido/meleg/cigany/epilepszias viccet, ha tudom hogy van olyan erintett a korben, aki erre megbantodhatna, mert a viccel ugy erezne, hogy lealacsonyitom a hovatartozasat/massaganak felvallalasat/betegseget, stb.

    Es egy komikusnak erre oda KELLENE figyelnie. Mas haveri korben viccelodni, es mas orszagos szinten.

    Pl az ember azt vesz fel jelmeznek amit akar. De milyen balhe volt abbol, h a tronorokos nacinak oltozott? Pedig szive joga annak oltozni egy jelmezes buliban, aminek akar, de o tronorokos, peldat kene mutatnia. Hat igy megy ez.

    Ennel jobban en sem tudom elmondani, aki ebbol sem erti mi a gond, inkabb maradjon csendben.

    VálaszTörlés
  17. Zsidó nevet a zsidó vicceken? :) Én meg szőke vagyok és nevetek a szőke nős vicceken.De én akkor is értem ennek az egésznek a lényegét.

    VálaszTörlés
  18. Tessek, meg egy pelda.. o sem akart senkit bantani, megis bocsanatot kert:
    http://velvet.hu/blogok/gumicukor/2011/11/18/kelly_osbourne_hivatalosan_is_elnezest_kert_a_transznemuektol/

    ennyi..

    VálaszTörlés
  19. Ypszi nagyon jól megfogalmazta, amit én is akartam. Lájk. Névtelen trollokat meg nem kell etetni.

    VálaszTörlés
  20. Nagy szívás egy Normál OSZTÁLYBAN,egy MÁS gyerek.Ez tapasztalat...

    VálaszTörlés
  21. Az a nagy szívás, ha a tanítónő nem tud a helyzettel mit kezdeni. (Na meg az infrastruktúra.)

    VálaszTörlés
  22. A tanítónéni mindent megpróbált, de mikor a 45 perces órából 30 perc a MÁS gyerekre ment el az kicsit durva. Közben ott van a többi 25 gyerek akinek haladni kellene az anyaggal de nem tud... Mindenkinek a legjobb megoldás ilyenkor, ha elviszik a gyereket egy erre szakosodott iskolába. Nemhiába úgy hívják az iskolát:általános iskola. Általános képességű gyerekek járnak oda.

    VálaszTörlés
  23. névtelen!
    EGYETÉRTEK! Nagy szívás, a Más gyereknek! Nagy szívás a tanárnőnek,hogy nem tanították meg a főiskolán hogyan kezelje a MÁS helyzeteket.Nagy szívás a többieknek(szülők,gyerekek) mert el kell fogadniuk, hogy az általános iskolákba MÁS általános képességű gyerekek is járhatnak.

    VálaszTörlés
  24. De épp az lenne a lényeg, hogy ne záródjanak ki az autisták (sem) az átlag emberek közül. Nem élhetnek mindig "speciálisan". Be kellene építeni őket is. Ezért jó - hacsak nem veszélyesek - hogy járhatnak "rendes" iskolába.

    Más: Aki nem ért egyet a szerzővel vagy ellentmond, miért kell rögtön trollnak kikiáltani? Ha van lehetőség a névtelen kommentelésre, akkor nem kell érte beszólni... Amúgy meg nem mindenkinek van gmail-es postafiókja. A többi kategóriát meg ne is említsük. Szívesen aláírom FB-linkkel az irományaimat, ha ettől bárkinek jobb lesz a szájíze. (Nem én irkáltam eddig)

    VálaszTörlés
  25. n+1. Névtelen,

    az a baj ezzel a névtelen kommenteléssel, hogy teljesen követhetetlen, hogy melyik névtelen mit írt :-S, egyáltalán hányan hozták össze a névtelen kommenteket. Pl. egy keresztnév a hsz végén és máris világosabb minden. ;)

    Én meg pl. FB-on nem vagyok, még ilyet. :-S

    VálaszTörlés
  26. Akkor még egyszer:Egy MÁS gyerek egy normál iskolában csak szenved, ha ezt egy szülő nem látja be akkor óriási hibázik. Tapasztalatból írok, tudom miről beszélek...És ott van még a többi gyerek aki lemarad a tanulásban.Az ő érdekeikkel ki törődik?

    VálaszTörlés
  27. jé, a névtelen helyett van olyan opció is, hogy név /URL cím. ahova akár azt is be lehet írni, hogy Orbán Viktor, ha olyanja van valakinek.
    képzés nélkül és pedagógiai asszisztensek nélkül a jelenlegi 25-30 fős osztályokba tényleg kegyetlenség olyan gyereket betenni, aki az idő nagy részében nem tud azzal foglalkozni, mint a többiek. mindenkinek szívás. de nem az SNI-s gyerekek kiutálása és szegregálása lenne a megoldás, hanem képzés és több pedagógus és pénz.
    de ebbe nem akarok belemászni, mert vagy nem kell róla vitatkozni, mert sokaknak egyértelmű, vagy nem lehet róla vitatkozni, mert sokakkal meg nem lehet szóba hozni se a témát.

    VálaszTörlés